Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Satte verdensrekord med fårikål

Med 500 kilo lammekjøtt, 450 kilo hodekål, ti kilo salt og to kilo pepper har Norge nok en gang skrevet seg inn i Guinness rekordbok. Torsdag ble Fårikålens festdag feiret med verdens største fårikålgryte. Og denne gangen ble den ikke svidd.
Redaksjonen
04 Oktober 2004 - 11:52

På andre forsøk klarte Opplysningskontoret for kjøtt endelig å sette verdensrekord i fårikålkoking. I fjor ble kålen svidd, og forsøket gikk i vasken.

- Vi bestemte oss der og da for å gjøre forsøket på nytt, og i år lyktes vi - heldigvis, sier en gledesstrålende Margot Loe ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Fårikålpoliti
Det var Kjøttbransjens Elitelag som stod for selve kokingen, og det selvoppnevnte Fårikålpolitiet var selvsagt til stede for, etter eget utsagn, å "fårsikre seg om at alt gikk riktig får seg".

- Svidd fårikål smaker ikke bare litt vondt, det smaker helt grusomt. Men denne er godkjent og vel så det, sa "politisjef" Even Nordahl etter å ha smakt på innholdet i rekordgryta. Fårikålpolitiet ser det blant annet som sin oppgave å reise rundt og sjekke at spisestedene feirer Fårikålens festdag med fårikål på menyen.

- Det er et snilt politi, men vi unnslår oss ikke for å ilegge fårenklet fårelegg der det er påkrevet. Mindre fårseelser, som å koke pepperkornene i metallbeholder, ser vi litt gjennom fingrene med. Da nøyer vi oss med en advarsel, sier politisjefen.

Forskerhjelp
Rekordgryta veide 393 kilo netto, og det måtte to meterlange rørespader til for godt resultat. Forskere fra Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo har hjulpet Opplysningskontoret med testing og forbedringer av fjorårets gryte, slik at man skulle unngå en gjentakelse av fjorårets fadese.

Fårikål er Norges nasjonalrett nummer én, ifølge Nitimens lyttere. Faktisk oppgir, ifølge en MMI-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for kjøtt, at hele 83 prosent av oss spiste fårikål i løpet av fjoråret. Fårikål er åpenbart også en svært sosial matrett. 30 prosent sier de inviterte venner eller selv var invitert på fårikål.

- Det er jo en matrett som er både lettvint og god. Og det er enkelt å servere fårikål til mange, sier Margot Loe.

Fårikål er kultur
Årets rekordgryte inneholdt kjøtt av beste kvalitet fra sau og lam som har trasket i den norske fjellheimen. Kålen har vokst i god jord, i Sande.

Av dette ble det over 3000 smaksporsjoner, som ble delt ut til publikum på Stortorget i Oslo, med selveste kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i spissen. Hun ble kjørt fra Stortinget av fårikålpolitisjefen selv, og det med brekende sirener. Kulturministeren slo ettertrykkelig fast at fårikål er kultur.

- Også så lettvint! I en travel hverdag er fårikål helt ideell mat. Fårikål lager seg så å si selv, og dessuten blir den bare bedre av å stå et par dager. Alle nordmenn bør spise fårikål minst ti ganger i året, sa Svarstad Haugland.

Kilde: Ingunn Solli, Pressekontoret / Opplysningskontoret for kjøtt
Foto: Johnny Syversen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her