Sender whisky ut i verdenrommet

Hvordan utvikler whisky seg i verdensrommet? Det skal destilleriet Ardbeg finne ut av.

Det skotske maltwhiskydestilleriet Ardbeg ulagret maltwhisky og en bit av et eikefat til den internasjonale romstasjonen ISS. Målet er å finne ut hvordan eik og whisky reagerer når de lagres sammen i et vektløst rom. Resultatene skal også kunne brukes innen områder som mat og parfyme.

Whiskyen og eikebiten ble sendt opp i et ubemannet romfartøy i oktober i fjor, og skal lagres på romstasjonen ISS i minst to år. Det er det USA-baserte romforskningsselskapet NanoRacks LLC som står bak gjennomføringen av eksperimentet.

– Eksperimentet ser på samspillet mellom kjemikalier i alkoholen og molekylene i treverket. Vi kommer vil til å lære mye om smaker, sier teknisk sjef Mickael Johnsson i Nano Racks LCC i en pressemelding.

Forskerne utfører tilsvarende kontrollforsøk på jorden for å sammenlikne prosessene.

Forsiden akkurat nå

Her er det historie i hver dråpe vin

De vulkanske øyene nord for Sicilia er ikke bare en del av Unesco-arven, men også blant de mest eksotiske adressene for vinproduksjon i Europa. Castellaro er eneste produsent på Lipari og tar ansvaret den unike beliggenheten medfører svært seriøst. Les hele saken

Til toppen