Skal forske på sauvignon blanc

New Zealand jobber med et forskningsprosjekt i millionklassen. Målet er å finne ut de spesielle kvalitetene til deres egen sauvignon blanc.
Redaksjonen
25 Mai 2007 - 02:31

Prosjektet er finansiert av regjeringen og vinindustrien og skal bruke nesten 17 millioner New Zealand-dollar over en periode på seks år. Nesten 10 millioner dollar er penger fra myndighetene. Det er Marlborough Research Centre og Auckland University som skal ha ansvaret for forskningen.

Lager "verktøyboks"
Målet med prosjektet er rett og slett å utvikle en "verktøyboks" for å skape en metode for å måle eksakt hvordan - og hvorfor - sauvignon blanc fra New Zealand smaker som den gjør. Når dette er gjort skal kunnskapen brukes på kommersiell basis.

Fem år
Det første steget i forskningen vil trolig vare i fem år. Forskergruppen får god nytte av det 15 år lange arbeidet med sauvignon blanc som er gjort ved universitetet i Bordeaux. Mannen som har hatt ansvaret for dette er Denis Dubourdieu, en stor kjenner og ekspert på hvitvin. 

Bryter ned kunnskap
Neste steg i forskningen vil være å bryte kunnskapen ned i detaljer og finne ut hva som er de mest ønskede smakene.

Spennende
En av de mest spennende områdene innen forskningen nå er hvordan jordsmonn, gjæring og terroir påvirker druene - og hva "folket" mener, skriver decanter.com.

I dag er forskningen konsentrert rundt Marlborough, men i løpet av kort tid vil den starte i andre områder. 

Paneldeltagere skal delta underveis. Da får forskerne frem svar på om man ønsker "klassisk" sauvignon blanc eller nye aromar som man oppdager underveis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her