Skal kjempe om VM-tittel

Forberedelsene er i gang. Einar Kleppe Holthe er på plass i Tokyo og skal kjempe om gullet i World Barista Championship.
Redaksjonen
30 Juli 2007 - 00:10

Konkurransen starter tirsdag 31. juli og avsluttes torsdag. Det blir noen intense dager, men hvordan forbereder man seg til en slik konkurranse?
 
- Jeg har jobbet og øvd mye på presentasjonen av drikkene. Jeg har brukt mye tid på å forske frem en egen kaffeblanding som jeg skal bruke. Jeg har lagt mye arbeid i å få den til å passe et internasjonalt smakspanel som er vant til litt mindre syre enn det som er i norske kaffer. Ute er de vant til litt mer frisk og mer fruktige kaffe enn folk i Norge er vant til generelt. Da tenker jeg på folk på kontinentet, i utlandet og i forhold til japanske dommere. De er vant til mørkere brent og søtere kaffe enn det vi tradisjonelt liker i Norge, sier Kleppe Holthe.
 
When in Rome...
Derfor: When in Rome, act like romans, som det heter.
 
- Så da har vi utviklet en veldig søt blanding med smak av sjokolade, nøtter og hint av frukt, sier Kleppe Holthe.
 
Og med vi mener han seg selv og tidligere vinner Tim Wendelboe.
 
- Det er veldig godt. Vi har jobbet lenge med blandingen. Ellers har jeg det samme oppsettet og presentasjon som jeg hadde i NM, bare at jeg har forbedret den ytterligere. Jeg har også perfeksjonert språkbruken i forhold til engelsk og prøver å sette stemningen for et internasjonalt panel. Kort sagt gjøre det litt mer forståelig for de som ikke kommer fra Norge, forteller Kleppe Holthe.
 
Tre sett drikker
- Å lage kaffe er noe de fleste tror de kan. Men det er jo åpenbart ikke lett når du har trent i flere måneder?
- Nei, det er ikke det. Jeg skal lage tre forskjellige sett med drikker. Jeg skal lage fire espressso, fire cappuchinoer og fire egenkomponerte signaturdrikker. Når det gjelder den siste serverer jeg en drikk der jeg bruker en avkjølt espresso med et skum av presset eplesaft fra Ringi gård i Bærum. Den er søtet og avkjølt og tilsatt karbondioksyd. Da får jeg en mousse som jeg legger oppå espressoen.
 
- Hvordan lager du dette?
 
- Jeg lager fire espressoer og så setter jeg dem i et isbad. Så tar jeg eplejuicen og søter den. Deretter setter jeg den også i et isbad og så tar jeg den i en schiffon og tilsetter to patroner med CO2. Når du da sprøyter dette ut får du et skum med skikkelig eplestikk. Det er veldig friskt og deilig. Dette legger jeg oppå espressoen i champagneglass.
 
- Det høres jo veldig bra ut...
 
- Ja, det blir veldig veldig godt.
 
Store forventninger
- Hva slags forventninger har du?
 
- Jeg håper virkelig å komme til finalen. Jeg har øvd mye og fått mye hjelp av Tim Wendelboe som vant VM for tre år siden. Han har fortalt meg mye om hva som er lurt å gjøre. Vi har jobbet så mye at jeg håper vi får en finaleplass. Og hvis jeg kommer til finalen, så kan alt skje, sier baristaen.
 
WBC er ikke et sted der man bare møter opp. Her finnes bare de beste av de beste. Vi snakker tross alt om en anerkjent konkurranse. Derfor har Einar vært på plass i Tokyo en stund.
 
Blir ikke nervøs
- Nå har jeg vært noen dager i Tokyo for å forberede meg. Det er jo stor tidsforskjell, så jeg har brukt litt tid på å prøve å sove når det er natt og være våken når det er dag. Og det har faktisk fungert greit. Og så jogger jeg hver dag og går igjennom det jeg skal gjøre for å komme i ro. For hvis jeg blir nervøs er det ikke bra, sier Kleppe Holthe.
 
Konkurransen går fra 31. juli til 3. august.

Det er 48 nasjoner med, de beste går til semifinale og de seks beste går til finalen siste dag.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 9 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her