Skal kjempe om VM-tittel

Forberedelsene er i gang. Einar Kleppe Holthe er på plass i Tokyo og skal kjempe om gullet i World Barista Championship.

Konkurransen starter tirsdag 31. juli og avsluttes torsdag. Det blir noen intense dager, men hvordan forbereder man seg til en slik konkurranse?
 
- Jeg har jobbet og øvd mye på presentasjonen av drikkene. Jeg har brukt mye tid på å forske frem en egen kaffeblanding som jeg skal bruke. Jeg har lagt mye arbeid i å få den til å passe et internasjonalt smakspanel som er vant til litt mindre syre enn det som er i norske kaffer. Ute er de vant til litt mer frisk og mer fruktige kaffe enn folk i Norge er vant til generelt. Da tenker jeg på folk på kontinentet, i utlandet og i forhold til japanske dommere. De er vant til mørkere brent og søtere kaffe enn det vi tradisjonelt liker i Norge, sier Kleppe Holthe.
 
When in Rome...
Derfor: When in Rome, act like romans, som det heter.
 
- Så da har vi utviklet en veldig søt blanding med smak av sjokolade, nøtter og hint av frukt, sier Kleppe Holthe.
 
Og med vi mener han seg selv og tidligere vinner Tim Wendelboe.
 
- Det er veldig godt. Vi har jobbet lenge med blandingen. Ellers har jeg det samme oppsettet og presentasjon som jeg hadde i NM, bare at jeg har forbedret den ytterligere. Jeg har også perfeksjonert språkbruken i forhold til engelsk og prøver å sette stemningen for et internasjonalt panel. Kort sagt gjøre det litt mer forståelig for de som ikke kommer fra Norge, forteller Kleppe Holthe.
 
Tre sett drikker
- Å lage kaffe er noe de fleste tror de kan. Men det er jo åpenbart ikke lett når du har trent i flere måneder?
- Nei, det er ikke det. Jeg skal lage tre forskjellige sett med drikker. Jeg skal lage fire espressso, fire cappuchinoer og fire egenkomponerte signaturdrikker. Når det gjelder den siste serverer jeg en drikk der jeg bruker en avkjølt espresso med et skum av presset eplesaft fra Ringi gård i Bærum. Den er søtet og avkjølt og tilsatt karbondioksyd. Da får jeg en mousse som jeg legger oppå espressoen.
 
- Hvordan lager du dette?
 
- Jeg lager fire espressoer og så setter jeg dem i et isbad. Så tar jeg eplejuicen og søter den. Deretter setter jeg den også i et isbad og så tar jeg den i en schiffon og tilsetter to patroner med CO2. Når du da sprøyter dette ut får du et skum med skikkelig eplestikk. Det er veldig friskt og deilig. Dette legger jeg oppå espressoen i champagneglass.
 
- Det høres jo veldig bra ut...
 
- Ja, det blir veldig veldig godt.
 
Store forventninger
- Hva slags forventninger har du?
 
- Jeg håper virkelig å komme til finalen. Jeg har øvd mye og fått mye hjelp av Tim Wendelboe som vant VM for tre år siden. Han har fortalt meg mye om hva som er lurt å gjøre. Vi har jobbet så mye at jeg håper vi får en finaleplass. Og hvis jeg kommer til finalen, så kan alt skje, sier baristaen.
 
WBC er ikke et sted der man bare møter opp. Her finnes bare de beste av de beste. Vi snakker tross alt om en anerkjent konkurranse. Derfor har Einar vært på plass i Tokyo en stund.
 
Blir ikke nervøs
- Nå har jeg vært noen dager i Tokyo for å forberede meg. Det er jo stor tidsforskjell, så jeg har brukt litt tid på å prøve å sove når det er natt og være våken når det er dag. Og det har faktisk fungert greit. Og så jogger jeg hver dag og går igjennom det jeg skal gjøre for å komme i ro. For hvis jeg blir nervøs er det ikke bra, sier Kleppe Holthe.
 
Konkurransen går fra 31. juli til 3. august.

Det er 48 nasjoner med, de beste går til semifinale og de seks beste går til finalen siste dag.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen