Skammelig norsk

Godt norsk er et falsum, sier Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Johansen, til bladet Dagligvarehandelen og kaller merket parodisk. Han er opprørt over at pølser med tarm fra Kina kan smykke seg med Godt Norsk. Johansen stiller spørsmålstegn ved om
Redaksjonen
07 Mai 2001 - 21:42

Det falt direktøren for Godt Norsk tungt for brystet. Einar Ingvoldstad er skikkelig i forsvarposisjon og vifter med at det selvfølgelig er et meget viktig arbeid som gjøres og at merket har en svært høy grad av gjenkjenning hos forbrukerne. Vi for vår del kan vise frem en rekke merker og symboler som folk husker, men ikke nødvendigvis forbinder noe positivt med. Dessuten kan vi vise til en nylig offentliggjort undersøkelse gjennomført for Nordisk Ministerråd som viser at vi nordmenn bryr oss lite om matinfo og spesielt lite om hva som står på pakningene. Bare halvparten av oss gidder å lese noe av det.

Det som imidlertid er langt mer skremmende er at Godt Norsk-merkingen knapt betyr noe som helst. Kravene er så selvfølgelige at det neppe kan kalles godt nok. Og det går klart frem at her er det snakk om skikkelig ensretting i ekte samvirke- og sosialdemokratisk ånd. Noe som selvfølgelig er ekte norsk, men ikke godt.

At det nå er en voksende interesse for nisjeprodukter både hos produsenter og forbrukere, er en bekreftelse på at Godt Norsk bør arkiveres. Bruk heller 20 millioner kroner i året som fødselshjelp til de som vil satse. Gi dem hjelp til utvikle foretningsplaner og å markedsføre produktene. Det kan komme norske forbrukere og ikke minst vår næring til gode. Godt Norsk tjener først og fremst de store produsentene til en altfor drøy prislapp.

Reglene for merket er klisjépregete. Om produkter heter det eksempelvis: "Produktene skal oppfylle de krav til kvalitet som anerkjennes av forbrukerne."

Hva som menes med dette er en gåte, og hvem i Godt Norsk skal kunne kontrollere det? Hvilke krav til kvalitet er det norske forbrukere anerkjenner, vil vi gjerne vite. Norske forbrukere har aldri fått lov til vurdere kvalitet på norske matvarer. De har pent måttet kjøpe det samvirkene og landbruksmyndighetene har bestemt at de skal få lov til å kjøpe. Det er derfor ingen grunn til å tro at vi setter spesielt høye krav i dag. Den gjennomsnittlige forbruker er ingen målestokk for hvor kvalitetskravet skal ligge. Det er ingen ambisjon å være gjennomsnittlig god eller å levere gjennomsnittlig kvalitet for deretter å kalle det godt norsk. Det er en skammelig dårlig målsetting.

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 3/2001)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her