Skeie til topps

De skandinaviske landene gjorde rent bord i Kokke-EM. Geir Skeie ble europamester.
Redaksjonen
02 Juli 2008 - 22:56

Franskmannen Philippe Mille vant premiene for både beste fiskerett og beste kjøttrett, likevel fikk han ingen plass på pallen.
 
Der stod danske Jasper Agerbæk Kure nederst, Sveriges Jonas Lundgren på andreplass og vår egen Geir Skeie aller øverst og jublet.
 
God følelse
- Jeg hadde en god følelse hele veien, sier Geir Skeie etter å ha tatt i mot gratulasjoner og blomster på seierspallen.
 
- Å vinne Bocuse d'Or betyr masse for meg personlig fordi jeg har jobbet så lenge for det, sier Skeie.
 
Dommernes favoritt
Skeie var uten tvil dommernes favoritt.
 
- Norge var helt fantastisk. Jeg elsket maten, sier Leá Lister, dommer fra Luxembourg.
 
- Den norske retten var nydelig, sier dommer Franck Giovannini fra Sveits.
 
- Norge var det beste som alltid, sier russiske Jérôme Coustillas og malteser Guido Debono.
 
Kokken fra Fitjar i Hordaland gjenskapte i dag en meny han har laget 15 ganger før. Alt for å vinne gullet i Bocuse d'Or Europe-finalen.
 
Spent og konsentrert ankom Skeie konkurransehallen i Stavanger allerede like etter klokken 07.00 i morges. Da gikk han straks i gang med å velge råvarer.
 
- Vi la den endelige planen for en måned siden. Etter det har vi bare perfeksjonert, sier Skeies læremester Odd Ivar Solvold.
 
Laks og lam
I dag tidlig hadde Skeie fem timer på seg til å forberede to retter - en med laks og én med lam. I løpet av tilberedningstiden satset Skeie alt på å bringe frem råvarenes egen smak.
 
Rolig mot finalen
Etter å ha levert siste rett virket Geir Skeie rolig og behersket. Han kom ruslende inn i konkurranse-hallen etter at Norges kjøkkenbås var stengt. 28-åringen hadde prestert det han kunne i finalen i Bocuse d'Or Europe.
 
- Jeg har en bra følelse, fotalte han etter at både Laks "Austevoll og Lam "Fitjar" var servert.
 
Resultater Bocuse d'Or Europe 2008
1. Norge: 838 poeng
2. Danmark: 796 poeng
3. Sverige: 769 poeng
4. Frankrike: 754 poeng
5. Finland: 711 poeng
6. Island: 710 poeng
 
I alt deltok 20 land i kokke-konkurransen.
 
Geir Skeie er også Norges håp når verdens største kokketalenter koker sammen i Lyon i 2009. Fram til da er planen å trene 50 timer hver uke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her