Skjuler svart omsetning

Skatteetaten og NHO reiseliv mener mange skjenkesteder i Oslo prøver å skjule svart omsetning. Hyppige eierskifter tyder på det.
Redaksjonen
05 August 2008 - 18:00

Hvert fjerde utested i Oslo skiftet eier i fjor, 250 av 1 000 steder med bevilling.
 
- Her er det mange som spekulerer i eierskifte for å dra nytte av det økonomisk, sier styreleder NHO reiseliv Oslo, Espen Holm.
 
Umulig med hvit drift
- Omsetning handler om to ting, antall gjester og menypris. Hvis man ser på prisen på mat og drikke og samtidig vet hva det koster å kjøpe inn råvarer og ha folk i jobb, kan man tenke seg fram til hva ting bør koste. Ligger det langt under det er det ikke mulig å drive det hvitt, sier Holm til NRK Østlandsendingen.
 
Ulovligheter
Fungerende leder Siv Mørkassel Brekke i skattekrimavdelingen i Skatt Øst tror mange av de 250 eierskiftene er arrangert. Hensikten er å skjule ulovligheter.
 
- Vi ser at bransjen vanskeliggjør kontrollene med hyppige eierskifter. Da er det flere å kontrollere, og det er også usikkerhet om hvem som er de reelle eierne. Når vi kommer på kontroll i ettertid er folk ofte borte, sier Brekke.
 
Ikke skatt
Det er også er et stort problem at mange slår seg konkurs slik at de slipper å betale skatt, for så å dukke opp som eier på et nytt sted kort tid etter.
 
Espen Holm har regnet ut at 1,5 milliard svarte kroner blir unndratt i Utelivsbransjen i Oslo hvert eneste år. Likevel klarer skattemyndighetene å avsløre bare en brøkdel av dette.
 
- Pengene forsvinner ikke selv om utesteder stenges. Omsetningen omsetter seg bare over på en annen del av næringen, forhåpentligvis en seriøs del. Det er en god investering for samfunnet å satse på å ta de useriøse, sier Holm.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her