Skjuler svart omsetning

Skatteetaten og NHO reiseliv mener mange skjenkesteder i Oslo prøver å skjule svart omsetning. Hyppige eierskifter tyder på det.

Hvert fjerde utested i Oslo skiftet eier i fjor, 250 av 1 000 steder med bevilling.
 
- Her er det mange som spekulerer i eierskifte for å dra nytte av det økonomisk, sier styreleder NHO reiseliv Oslo, Espen Holm.
 
Umulig med hvit drift
- Omsetning handler om to ting, antall gjester og menypris. Hvis man ser på prisen på mat og drikke og samtidig vet hva det koster å kjøpe inn råvarer og ha folk i jobb, kan man tenke seg fram til hva ting bør koste. Ligger det langt under det er det ikke mulig å drive det hvitt, sier Holm til NRK Østlandsendingen.
 
Ulovligheter
Fungerende leder Siv Mørkassel Brekke i skattekrimavdelingen i Skatt Øst tror mange av de 250 eierskiftene er arrangert. Hensikten er å skjule ulovligheter.
 
- Vi ser at bransjen vanskeliggjør kontrollene med hyppige eierskifter. Da er det flere å kontrollere, og det er også usikkerhet om hvem som er de reelle eierne. Når vi kommer på kontroll i ettertid er folk ofte borte, sier Brekke.
 
Ikke skatt
Det er også er et stort problem at mange slår seg konkurs slik at de slipper å betale skatt, for så å dukke opp som eier på et nytt sted kort tid etter.
 
Espen Holm har regnet ut at 1,5 milliard svarte kroner blir unndratt i Utelivsbransjen i Oslo hvert eneste år. Likevel klarer skattemyndighetene å avsløre bare en brøkdel av dette.
 
- Pengene forsvinner ikke selv om utesteder stenges. Omsetningen omsetter seg bare over på en annen del av næringen, forhåpentligvis en seriøs del. Det er en god investering for samfunnet å satse på å ta de useriøse, sier Holm.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Vinmesse 11. mars i Oslo

Årets begivenhet: Flere hundre av de beste vinene fra mer enn 50 vinhus

Bli med på en fabelaktig vinmesse med en bredde du sjelden ser maken til. Smak flere hundre viner fra noen av verdens beste produsenter. Ta med en venn, kollega eller en du er glad i og bli med på årets store begivenhet for den vinintresserte. Les hele saken

Til toppen