Skjuler svart omsetning

Skatteetaten og NHO reiseliv mener mange skjenkesteder i Oslo prøver å skjule svart omsetning. Hyppige eierskifter tyder på det.
Redaksjonen
05 August 2008 - 17:00

Hvert fjerde utested i Oslo skiftet eier i fjor, 250 av 1 000 steder med bevilling.
 
- Her er det mange som spekulerer i eierskifte for å dra nytte av det økonomisk, sier styreleder NHO reiseliv Oslo, Espen Holm.
 
Umulig med hvit drift
- Omsetning handler om to ting, antall gjester og menypris. Hvis man ser på prisen på mat og drikke og samtidig vet hva det koster å kjøpe inn råvarer og ha folk i jobb, kan man tenke seg fram til hva ting bør koste. Ligger det langt under det er det ikke mulig å drive det hvitt, sier Holm til NRK Østlandsendingen.
 
Ulovligheter
Fungerende leder Siv Mørkassel Brekke i skattekrimavdelingen i Skatt Øst tror mange av de 250 eierskiftene er arrangert. Hensikten er å skjule ulovligheter.
 
- Vi ser at bransjen vanskeliggjør kontrollene med hyppige eierskifter. Da er det flere å kontrollere, og det er også usikkerhet om hvem som er de reelle eierne. Når vi kommer på kontroll i ettertid er folk ofte borte, sier Brekke.
 
Ikke skatt
Det er også er et stort problem at mange slår seg konkurs slik at de slipper å betale skatt, for så å dukke opp som eier på et nytt sted kort tid etter.
 
Espen Holm har regnet ut at 1,5 milliard svarte kroner blir unndratt i Utelivsbransjen i Oslo hvert eneste år. Likevel klarer skattemyndighetene å avsløre bare en brøkdel av dette.
 
- Pengene forsvinner ikke selv om utesteder stenges. Omsetningen omsetter seg bare over på en annen del av næringen, forhåpentligvis en seriøs del. Det er en god investering for samfunnet å satse på å ta de useriøse, sier Holm.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri
Dagens rett

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri

Denne suppeoppskriften med masse smak og krydder er perfekt nå som høstmørket er på sitt mørkeste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her