Skjuler svart omsetning

Skatteetaten og NHO reiseliv mener mange skjenkesteder i Oslo prøver å skjule svart omsetning. Hyppige eierskifter tyder på det.

Hvert fjerde utested i Oslo skiftet eier i fjor, 250 av 1 000 steder med bevilling.
 
- Her er det mange som spekulerer i eierskifte for å dra nytte av det økonomisk, sier styreleder NHO reiseliv Oslo, Espen Holm.
 
Umulig med hvit drift
- Omsetning handler om to ting, antall gjester og menypris. Hvis man ser på prisen på mat og drikke og samtidig vet hva det koster å kjøpe inn råvarer og ha folk i jobb, kan man tenke seg fram til hva ting bør koste. Ligger det langt under det er det ikke mulig å drive det hvitt, sier Holm til NRK Østlandsendingen.
 
Ulovligheter
Fungerende leder Siv Mørkassel Brekke i skattekrimavdelingen i Skatt Øst tror mange av de 250 eierskiftene er arrangert. Hensikten er å skjule ulovligheter.
 
- Vi ser at bransjen vanskeliggjør kontrollene med hyppige eierskifter. Da er det flere å kontrollere, og det er også usikkerhet om hvem som er de reelle eierne. Når vi kommer på kontroll i ettertid er folk ofte borte, sier Brekke.
 
Ikke skatt
Det er også er et stort problem at mange slår seg konkurs slik at de slipper å betale skatt, for så å dukke opp som eier på et nytt sted kort tid etter.
 
Espen Holm har regnet ut at 1,5 milliard svarte kroner blir unndratt i Utelivsbransjen i Oslo hvert eneste år. Likevel klarer skattemyndighetene å avsløre bare en brøkdel av dette.
 
- Pengene forsvinner ikke selv om utesteder stenges. Omsetningen omsetter seg bare over på en annen del av næringen, forhåpentligvis en seriøs del. Det er en god investering for samfunnet å satse på å ta de useriøse, sier Holm.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen