Skriver bok om japansk whisky

Nylig vant norske Ulf Buxrud prisen for Best Spirit Book in the World. Nå skriver han bok om japansk single malt whisky.
Redaksjonen
21 Mai 2007 - 15:06

Buxrud vant sin "verdensmestertittel" i den årlige Oscar-gallaen for bøker som i år ble holdt i Beijing. Nå har han et nytt prosjekt på gang.
- Ja, det stemmer. Jeg skriver en bok til, og den handler om japansk single malt whisky, sier eksil-nordmannen som bor i Sverige.
 
Studiebesøk
- Jeg var på et studiebesøk i japan i begynnelsen av februar. Jeg var invitert til en whiskymesse i Tokyo der jeg skulle signere boken min. Og i sammenheng med det fikk jeg anledning til å reise rundt og besøke de ti virksomme japanske whiskydestilleriene under en periode på ti dager. Jeg prøvde mer enn hundre japanske single malt whiskyer, sier Buxrud.
 
Ny kunnskap
Besøksrunden førte til masse notater og ny kunnskap.
 
- Ja, så jeg har et bra materiale til å skrive en bok om japansk whisky. Det er jo et ganske hett emne i Europa i disse dager, sier han. 
 
-  Det er et en interresse rundt dette som stiger, ikke med små skritt, men med stormskritt, sier Buxrud.
 
Parallell
- Man kan dra en parallell. I 1973 var det en stor konkurranse i Paris der et amerikansk merke som het Stags ´Leap var med. Dette var den første kaliforniske cabernet sauvignon som deltok i denne konkurransen. Og denne vinen sopte gulvet med de andre konkurrentene. Etter dette var den nye verden satt på vinkartet. Dette var det store gjennombruddet for den nye vinverden, sier Buxrud.
 
Tar posisjoner
- Japanerne har flyttet frem sine posisjoner innen whisky, så man kan dra en parallell til konkurransen i 1973, forteller han.
 
Kort sagt snakker han om en ny whiskyverden.
- Whisky fra den nye whiskyverden kan du si, og der er japanerne i spissen.
 
Og om noen måneder kommer det altså en bok om emnet.

Japansk whisky har tradisjoner tilbake til 1924.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her