Skriver bok om japansk whisky

Nylig vant norske Ulf Buxrud prisen for Best Spirit Book in the World. Nå skriver han bok om japansk single malt whisky.

Buxrud vant sin "verdensmestertittel" i den årlige Oscar-gallaen for bøker som i år ble holdt i Beijing. Nå har han et nytt prosjekt på gang.
- Ja, det stemmer. Jeg skriver en bok til, og den handler om japansk single malt whisky, sier eksil-nordmannen som bor i Sverige.
 
Studiebesøk
- Jeg var på et studiebesøk i japan i begynnelsen av februar. Jeg var invitert til en whiskymesse i Tokyo der jeg skulle signere boken min. Og i sammenheng med det fikk jeg anledning til å reise rundt og besøke de ti virksomme japanske whiskydestilleriene under en periode på ti dager. Jeg prøvde mer enn hundre japanske single malt whiskyer, sier Buxrud.
 
Ny kunnskap
Besøksrunden førte til masse notater og ny kunnskap.
 
- Ja, så jeg har et bra materiale til å skrive en bok om japansk whisky. Det er jo et ganske hett emne i Europa i disse dager, sier han. 
 
-  Det er et en interresse rundt dette som stiger, ikke med små skritt, men med stormskritt, sier Buxrud.
 
Parallell
- Man kan dra en parallell. I 1973 var det en stor konkurranse i Paris der et amerikansk merke som het Stags ´Leap var med. Dette var den første kaliforniske cabernet sauvignon som deltok i denne konkurransen. Og denne vinen sopte gulvet med de andre konkurrentene. Etter dette var den nye verden satt på vinkartet. Dette var det store gjennombruddet for den nye vinverden, sier Buxrud.
 
Tar posisjoner
- Japanerne har flyttet frem sine posisjoner innen whisky, så man kan dra en parallell til konkurransen i 1973, forteller han.
 
Kort sagt snakker han om en ny whiskyverden.
- Whisky fra den nye whiskyverden kan du si, og der er japanerne i spissen.
 
Og om noen måneder kommer det altså en bok om emnet.

Japansk whisky har tradisjoner tilbake til 1924.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen