Slår kloa i kongekrabben

Solveig Isaksen og knøttlille Trane forlag i Vadsø står bak boka Kongekrabben, med undertittelen "Lekre retter av havets monark".
Redaksjonen
14 Januar 2009 - 11:59

Det unike med Isaksens bok er at den er den første og hittil eneste norske boka som kun tar for seg kongekrabben som kulinarisk objekt. Honnør for å finne en ny nisje, med andre ord.
Forfatteren påpeker i innledningen at kongekrabben er internasjonalt anerkjent for sitt delikate kjøtt, men her i landet har vi bare kjent den i rundt ti år.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Innvandreren fra Beringhavet er altså et ganske nytt bekjentskap. Til å begynne med ble beistet med til sammen åtte spiselige bein og klør forbannet opp og ned, men nå er dyret blitt en gullgruve for mange fiskere langs Finnmarkskysten.

Fra A til Å
Kongekrabben går ganske grundig til verks. Vi lærer om "monsterets" anatomi, og får grei beskjed om hvordan delikatessen skal møte sitt siste salte vann, denne gang fosskokende. Krabbens korte historie langs våre kyster blir beskrevet, og vi får være med krabbefisker Odd Harald Pedersen på tokt i Varangerfjorden.

Ikke omfattende
Så til oppskriftene. Dette er ingen tykk bok, og antallet retter begrenser seg til spinkle 38, fordelt på forretter, hovedretter, salater og supper. Spredningen er grei. Krabbe naturell og tempurakrabbe med løkringer representerer kanskje ytterpunktene. Vi kan lese oss til at kongekrabbens delikate kjøtt passer bra sammen med vårløk, soya og hvitløk. Potet- og gulrotsuppe med kongekrabbe ser skikkelig lekkert ut.

Kongekrabbekryddersmør lager du ved hjelp av skall, grønnsaker, krydder og godt smør. Og så kan man i samme slengen undre seg litt over at boka velger å anbefale "1 pakke ferdig fløtepotet fra butikken" til sin krabbe-gazpacho. Grovsalta krabbe i panne, der saltet er blandet med hel pepper, hvitløk, sitron, korianderfrø og stjerneanis får deg imidlertid til å ønske deg ubegrenset tilgang til grove og fine krabbeklør.

Bildene varierer
Kongekrabben får som sagt poeng for sin originalitet. Fint med ei bokebok som ikke er skrevet gang på gang fra før. Skal man småbrumme over noe er det den høyst varierende billedkvaliteten. Noen av rettene er delikat fotografert. Andre er ikke fullt så profesjonelt lyssatt, og framstår ikke som så veldig fristende. Tatt i betraktning at dette er ei bok om en råvare de fleste av oss ikke er veldig kjent med, er det bra med alt stoffet som ikke handler om tilberedning. Vi trenger kort og godt å bli litt bedre kjent med dette dyret før vi slår kloa i det.

73 sider
299 kroner
Trane Forlag
 
Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her