Slipper å betale erstatning

Kreditorene kan foreløpig se langt etter millioner av kroner som eierne av Mikado restaurant i Stavanger har unnlatt å betale i moms.

Selv om de to tiltalte medeierne av Mikado skulle bli dømt for momsunndragelse i millionklassen, vil Stavanger tingrett ikke dømme dem til å tilbakebetale noen av pengene de har unndratt. Det er klart etter at rettens formann besluttet å avskjære bostyrets erstatningskrav på 11 millioner kroner, skriver Stavanger Aftenblad.
 
Retten kan gjøre det hvis kravet er ugrunnet eller hvis det vil være til uforholdsmessig ulempe for behandlingen av straffesaken.
 
Sivil sak
Skattemyndighetene og påtalemyndigheten mener de tiltalte og hovedmannen Kwan Pang Lee (57) har holdt salg for 15,7 millioner kroner utenfor bokføring . Ifølge tiltalen skal de ansvarlige blant annet skylde staten 3,6 millioner kroner i moms.
 
Konkursboet etter Mikado Restaurantdrift AS har reist krav på 11 millioner kroner mot de ansvarlige, for blant annet å kunne dekke statens og andre kreditorers krav. Disse pengene kan både bostyret og skattemyndighetene inntil videre se langt etter.
 
Begge de tiltalte forklarte seg for Stavanger tingrett torsdag. Forklaringene dreide seg blant annet om metoden som ble brukt for å holde deler av salget utenfor regnskapene.
 
Kassejuks
Da restaurantbetjeningen skulle lage regning til kunder man antok ville betale kontant, brukte de en nøkkel for å slå kasseapparatet over i såkalt treningsfunksjon. I denne funksjonen (som er beregnet på opplæring av nye servitører) produseres det regning og kvittering, men beløpet registreres ikke i apparatet. På regningen vises en liten prikk hvis den er produsert med apparatet i treningsfunksjon.
 
- Kwan Pang Lee sa vi skulle bruke denne funksjonen når vi serverte ungdommer, pensjonister og en del take-away-kunder, forklarte begge de tiltalte kvinnene.
 
Etter hvert fikk de mistanke om at treningsfunksjonen ble brukt til noe ulovlig.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen