Smakfullt jubileum på Lysebu

Lysebu kunne denne uken feire at deres rikholdige vinkjeller var blitt 10 år. Hovedattraksjon var likevel fire vesentlig eldre jubilanter.
21 November 2007 - 11:52

I et nærmest trolsk landskap med tåke og førjulstemning inviterte Lysebus sommelier og kjellermester, Daniel Johansson, til jubileum for stedets vinkjeller som hadde rukket å bli 10 år. I relativ sammenheng en selvsagt ikke spesielt lang fartstid, men så vitner også kjellerboka om en svært så gjennomtenkt innkjøpsfilosofi.

Håndplukket
I dagens hotell- og restaurantbransje er det nemlig dessverre stadig sjeldnere å se vinkjellere med både kvalitativt stor bredde og et godt utvalg lagringsdyktige viner.

Så ikke på Lysebu. Konsulent under kjellerens opparbeidelse for 10 år siden var nemlig Christopher Moestue, som i dag driver vinselskapet Moestue Grape Selections.

Med hans ekspertise ble svært mange viner av den tids klassiske årganger fra like klassiske områder nærmest håndplukket og plassert i Lysebus rikholdige vinkjeller som i dag teller 5500 flasker.

Beliggenheten er en ombygd gammel brønn med de absolutt beste lagringsforhold for vin. Vinkjelleren ble allerede samme år (1997) kåret til Norges beste, og fikk dessuten så sent som i år den prestisjefylte Best of Award of Excellence 2007 fra magasinet Wine Spectator. Noe Lysebu for øvrig har fått også i de to foregående år.

Vender tilbake
Hva var vel da mer naturlig når et jubileum skulle feires enn å invitere til en smaking av kjellerens første klenodier, anført av Moestue selv?

Intet mindre enn fire av Bordeaux' slottsviner fra den sagnomsuste 1982-årgangen sto på jubileumsprogrammet. 25 år skulle, nær selvsagt, vise seg å ikke være noen som helst alder for verken Château Léoville-Poyferré, Château Ducru-Beaucaillou, Château Haut-Brion eller Château Latour.

Christopher Moestue var åpenbart fornøyd med investeringen og kunne, som så ofte med de klassiske viner fra 80-tallets Bordeaux, konstatere at verdien på disse vinene hadde økt nær 15-20 ganger i verdi.

Se nederst i artikkelen for smaksnotater.

Dyktige kjøkkensjefer
Når man først feirer et jubileum er det selvsagt på sin plass å også vise hva hele etablissementet har å by på. Derfor var det med stor entusiasme at Johansson og restaurantsjef Hanna Matsson avslutningsvis bød på en syv retters jubileumsmeny med tilhørende viner.

At Lysebus to ytterst dyktige kjøkkensjefer, Rico Rasmussen og Henrik Flesche, hadde lagt seg ekstra i selen denne kvelden hersket det ingen som helst tvil om. Til stående applaus måtte selv Moestue berømme dem med at dette var det ypperste Lysebu noen gang hadde servert ham.

Lysebus historie
Lysebu eies og drives av Fondet for dansk-norsk samarbeid, og er Norges nasjonalgave til Danmark som takk for matvarehjelpen under andre verdenskrig.

Fondets formål er å bidra til økt forståelse og samarbeid mellom Danmark og Norge på kulturelle områder. Inntektene fra driften av Lysebu og Fondets andre eiendom, Schæffergården ved København, benyttes til dette formålet.

Lysebu
Lysebuveien 12, (Holmenkollen)
0790 Oslo
 

Smaksnotater:
• 1982 Château Léoville-Poyferré
Farge og duft: Ren rød med noe murstenskarakter. Ceder og fin modenhet, med rene røde bærtoner.
Smak: Balansert tørt anslag, fine tanniner og god frukt. Moden, men ikke overmoden, med karakter av ceder/sigarboks. Mindre sødme enn ventet i frukten, men flott finish med svakt preg av grønn paprika.
Vurdering: En klassisk St.-Julien som kan lagres i ytterligere 5-10 år. Obs: Vinen taper seg litt raskt i glasset, og får syltetøyaktige aromaer. (90p)
Pris på Lysebu: kr. 1880,-

• 1982 Château Ducru-Beaucaillou
Farge og duft: Ren rød med begynnende modenhet. Noe lukket på duft, men balansert.
Smak: Meget tørt anslag, dog ren frukt uten grønt preg. Kompleks vin med kryddertoner, god lengde og fortsatt ung stil.
Vurdering: Kan fint lagres i 20 år til. Endrer karakter mot kjøtt/buljon på duft, og smaksmessig syrlig og litt metallisk etter en tid i glasset. (92p)
Pris på Lysebu: kr. 2100,-

• 1982 Château Haut-Brion
Farge og duft: En mer moden farge enn de to foregående. Rik og kompleks duft av tjære, tobakk, kaffe, myr og torv samt blyantspiss.
Smak: Svært tett og rikt anslag, med en fetere og mer stoffrik munnfølelse. Lang avslutning og svært velbalansert vin.
Vurdering: Lagringsdyktig i minst ytterligere 25 år. Etter en stund i glasset blir blyantpreget kraftigere, balansert av utmerket syrlighet og smaksbredde. (95p)
Pris på Lysebu: kr. 4300,-

• 1982 Château Latour
Farge og duft: Ren rød, ennå ikke moden. Svært fyldig duft av myr og kaffe.
Smak: Rikt anslag, fet og silkeaktige tanniner. Svært lang og konsistent ettersmak. Kompakt og svært vellykket.
Vurdering: En lagringsdyktig vin som fint kan nytes i lang, lang tid fremover. Svært god utvikling i glasset. (98-99p)
Pris på Lysebu: kr. 6600,-

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her