Soave-produsenter nekter å bruke DOCG-betegnelse

Det viser seg nå, ikke uventet, at de aller fleste potensielle produsenter av DOCG-klassifisert Soave, ikke ønsker å benytte denne designasjonen. Årsakene er imidlertid noe nyansert begrunnet.

Den nye klassifiseringen som ble godkjent i 2001 satte to nye designasjoner for området Soave i Veneto på kartet. Det dreier deg om Soave Superiore DOCG samt Soave Superiore Riserva DOCG. Disse kom i tillegg til Recioto di Soave DOCG som ble godkjent i 1998.

En rekke produsenter uttalte at de ikke så det som formålstjenelig å innføre disse to nye designasjonene, all den tid sikkerheten for kvalitet ikke var ivaretatt.

Ved årets lansering av de første viner fra årgang 2002 ser man at en overveiende stor del av produsentene har valgt å ikke benytte DOCG-klasifiseringen.

Leonildo Pieropan, en av de desidert beste produsentene av Soave og vinner av Gambero Rossos "Tre Glass", er av den oppfatning at det er KUN classico-området som bør inneha DOCG-klasifisering. Han støtter ikke beslutningen om at også området "Colli Scaligeri", som er omlag dobbelt så stort som classico-området, skal være en del av DOCG-reguleringen.

Pieropan synes også at grensen for maksimal avkastning fortsatt er satt for høyt (10 tonn pr. hektar - ned fra 14 tonn).
- Det nye DOCG''et er kun nyttig for de store kooperativene. Jeg har ingen tro på at det vil tilføre produktet Soave noe som helst, sier Pieropan.

Stefano Inama, en ansett kvalitetsprodusent, synes den nye kvalitetsgraden er noe forvirrende, og ønsker å avvente merkingen for sine viner.

Les tidligere sak på Horecanett her

Les mer her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen