Søker om beskyttet betegnelse

Tolv nye produkter har søkt om godkjennelse i tråd med merkeordningen Beskyttede betegnelser. Blant dem finnes svin fra Jæren smak, som ble brukt under Årets kokk.
Redaksjonen
28 Mars 2007 - 15:04

Målet for inneværende år er at seks nye produkter skal oppnå denne beskyttelsen. Så langt har 11 norske matprodukter fått denne merkingen.

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som gir lovbeskyttelse til navn på norske matprodukter med særpreg, tydelig geografisk opprinnelse og tradisjon.

Beskyttelsesordningen ble etablert etter mønster fra EU og ble lansert i 2002. I EU har over 700 matprodukter oppnådd slik beskyttelse.

Nye produkter
Tolv produkter har altså søkt om slik beskyttelse nå. Søknadene er til behandling og i søknadsbehandlingen inngår blant annet en tre måneders offentlig høring, skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som gir mulighet til å lovbeskytte produktbetegnelser på landbruksbaserte næringsmidler, fisk og fiskevarer som har en spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon og/eller særpreg.

Disse har søkt om beskyttelse:
* Gulløye fra Nord-Norge.
* Festsodd fra Inn-Trøndelag.
* Sodd fra Trøndelag.
* Ishavsrøye Vesterålen.
* Svin fra Jæren Smak.
* Villsau frå Vestlandskysten.
* Rogalandsreker.
* Bassturøkt kjøtt fra Namdalen.
* Kurv frå Valdres.
* Tørrfisk fra Lofoten.
* Sider frå Hardanger.
* Ringerikspotet fra Ringerike.
 
Disse er beskyttet:
* Økologisk Tjukkmjølk fra Røros.
* Ringerikserter.
* Eplejuice frå Hardanger.
* Skjenning.
* Fjellmandel fra Oppdal.
* Hardangereple.
* Hardangerplommer.
* Hardangerpærer.
* Hardangermoreller.
* Rakfisk fra Valdres.
* Gamalost frå Vik.

Dette er de tre beskyttelsene:
Beskyttet tradisjonelt særpreg:
Varen må ha spesielle egenskaper som skiller den fra lignende næringsmidler.

Beskyttet geografisk betegnelse:
Varen må angi navnet på et geografisk område eller et sted. Kort sagt må næringsmiddelet må ha sin opprinnelse i dette området eller stedet.

Beskyttet opprinnelsesbetegnelse:
Litt likt geografisk betegnelse. Hovedkravene er at varen må angi navnet på et geografisk område eller et sted.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her