Søker om beskyttet betegnelse

Tolv nye produkter har søkt om godkjennelse i tråd med merkeordningen Beskyttede betegnelser. Blant dem finnes svin fra Jæren smak, som ble brukt under Årets kokk.
Redaksjonen
28 Mars 2007 - 14:04

Målet for inneværende år er at seks nye produkter skal oppnå denne beskyttelsen. Så langt har 11 norske matprodukter fått denne merkingen.

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som gir lovbeskyttelse til navn på norske matprodukter med særpreg, tydelig geografisk opprinnelse og tradisjon.

Beskyttelsesordningen ble etablert etter mønster fra EU og ble lansert i 2002. I EU har over 700 matprodukter oppnådd slik beskyttelse.

Nye produkter
Tolv produkter har altså søkt om slik beskyttelse nå. Søknadene er til behandling og i søknadsbehandlingen inngår blant annet en tre måneders offentlig høring, skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som gir mulighet til å lovbeskytte produktbetegnelser på landbruksbaserte næringsmidler, fisk og fiskevarer som har en spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon og/eller særpreg.

Disse har søkt om beskyttelse:
* Gulløye fra Nord-Norge.
* Festsodd fra Inn-Trøndelag.
* Sodd fra Trøndelag.
* Ishavsrøye Vesterålen.
* Svin fra Jæren Smak.
* Villsau frå Vestlandskysten.
* Rogalandsreker.
* Bassturøkt kjøtt fra Namdalen.
* Kurv frå Valdres.
* Tørrfisk fra Lofoten.
* Sider frå Hardanger.
* Ringerikspotet fra Ringerike.
 
Disse er beskyttet:
* Økologisk Tjukkmjølk fra Røros.
* Ringerikserter.
* Eplejuice frå Hardanger.
* Skjenning.
* Fjellmandel fra Oppdal.
* Hardangereple.
* Hardangerplommer.
* Hardangerpærer.
* Hardangermoreller.
* Rakfisk fra Valdres.
* Gamalost frå Vik.

Dette er de tre beskyttelsene:
Beskyttet tradisjonelt særpreg:
Varen må ha spesielle egenskaper som skiller den fra lignende næringsmidler.

Beskyttet geografisk betegnelse:
Varen må angi navnet på et geografisk område eller et sted. Kort sagt må næringsmiddelet må ha sin opprinnelse i dette området eller stedet.

Beskyttet opprinnelsesbetegnelse:
Litt likt geografisk betegnelse. Hovedkravene er at varen må angi navnet på et geografisk område eller et sted.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her