Soppen er her!

Sensommer er sopptid, og med soppen kommer nye bøker som skal geleide oss trygt gjennom den høyst tilsynelatende oversiktlige soppskogen. Mester- og TV-kokk Trond Moi er først ut i år.

Sopp sopp! heter kokken Trond Moi, kanskje er mest kjent fra TV2s Tid for mat, sin bok om sanking og tilberedning av de vanligste soppene. For selv om skogen vrimler av ulike soppsorter, er det faktisk svært få det er noen vits i for menigmann (og det er det jo flest av) å bry seg om å lete etter. I følge soppkontrollører er det ofte begrenset utbytte av en gjennomsnittlig sopptur i skogen. Og da tenker vi selvsagt i form av spiselig sopp.

Derfor har Moi viselig konsentrert seg om de viktigste soppene, for at du som er sånn passe eller lite erfaren sopplukker skal bruke alle ressurser på å få tak i det du har bruk for, nemlig de beste matsoppene blant skogens tusen ulike varianter - hvorav de fleste dessverre er lite egnet til å putte i gryta - og til og med ganske så giftige.

Moi gir gode og lettforståelige råd om når og hvor du kan finne de ulike soppene. Både tid og sted (les: vekstforhold) er nemlig viktig. Det nytter altså ikke å lete etter steinsopp i juni eller spissmorkel i september. Men når du treffer blinken og har funnet et prakteksemplar av eksempelvis en kantarell, har selvsagt Moi velsmakende og lettlagde forslag til hvordan du best skal utnytte denne fantastiske og svært så gratis råvaren. Siden Moi ikke bare er en super kokk men også har utdannelse som vinkelner, følger det vinforslag til sopprettene.

Boken som er utgitt på Gyldendal Fakta er full av lekre bilder som frister til å finne frem soppkurv og -kniv. Nær sagt selvsagt signert Knut Bry. Teksten har en annen Moi-kollega stått for, Øivind Hånes. Det hele koster kroner 349 og er i salg i din nærmeste bokhandel (ISBN 82 05 32408 5).

Lettere å ha med på tur er detaljerte Norske Sopper (ISBN 82 05 31521 3) til kroner 369 eller Sikre sopper (ISBN 82 05 25591 1) til kroner 249 som passer best for deg som bare vil forholde deg til de soppene som er lettest å bestemme.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen