Spiser ute som aldri før

I løpet av de siste 30 årene har det vært en tredobling av utgiftene til utespising.

Hele 9 av 10 nordmenn har spist ute de siste to månedene viser en ny undersøkelse fra SIFO - Statens Institutt for forbruksforskning.
 
Dette viser at nordmenn er blitt mer kontinentale i sine måltidsvaner. Andelen nordmenn som spiser ute månedlig er nesten like stor som i mange andre europeiske land, som Italia, Tyskland og Danmark.
 
Flest unge
De unge spiser oftere ute enn eldre, og folk fra Oslo er også mer ute enn resten av landet. Nordmenn spiser mest på uformelle restauranter og de foretrekker å spise sunt.
 
Det å spise ute har like mange kulturelle, sosiale og emosjonelle betydninger som det å bli mett.
 
Fagrapport
Dette viser Fagrapporten Å spise ute - hvem, hva, hvor, hvordan, hvorfor og når. Rapporten har sett på norske utespisevaner.
 
Studien er utført på oppdrag fra Umoe Catering og NHO Reiseliv, med ønske om å utvikle nye og bedre spisekonsepter ut fra folks ønsker og behov.
 
Fritidsaktivitet
Pizzarestaurant er det stedet flest har besøkt og som de færreste ønsker å unngå. Det var ubetydelige forskjeller mellom de ulike forbrukergruppene, oppluser SIFO i en pressemelding.
 
Et trekk ved de siste tiårs matvaner er en særlig tiltrekking av mat fra andre land. Etnisk restaurant er også et spisested som få ønsker og unngå og som mange besøker. Det samme gjelder de upretensiøse og uformelle restaurantene.
 
Lav status
Bensinstasjon, fast food-restaurant, storkiosk og veikro har lav matkulturell status. Begrunnelsen for å unngå å spise på slike steder er usunn mat, ingen matglede og for mye fett.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen