Sterk økning i grensehandelen

Sterk økning i grensehandelen

Vi handlet for mer enn 12 milliarder kroner på ett år.
09 September 2013 - 00:16

Ferske SSB-tall viser at nordmenn handlet for 12,6 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra 3. kvartal 2012 og til og med 2. kvartal 2013. Dette er en økning på 8 prosent fra foregående firekvartalsperiode.

I den samme perioden har antall dagsturer økt med 4 prosent, fra 6,7 millioner til 6,94 millioner turer, skriver E24.
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund er bekymret over utviklingen og ber myndighetene gjøre noe med avgiftssystemet i Norge for å hindre handelslekkasjen til Sverige.

- Det er nødvendig å ta en gjennomgang av det norske avgiftssystemet, og se om det er noen måter vi kan ta igjen de pengene på. Staten går glipp av store inntekter fordi folk handler i Sverige, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen.

Vinmonopolet solgte for nesten 80 millioner kroner i fjor, ifølge omsetningstall. Det er en vekst på 1,9 prosent sammenlignet med 2011, og Vinmonpolet mener veksten kunne vært mye høyere om det ikke var for økt grensehandel og taxfree-handel.

Beregninger viser at grensehandelen i 2012 førte til 10.000 færre norske arbeidsplasser, og at all bilkjøringen medførte mer utslipp enn all biltrafikk i Finnmark til sammen.

Nordmenn har vært bortskjemt med sterk kronekurs, men i slutten av august var svenskekronen på sitt dyreste siden 2004. I skrivende stund koster 100 norske kroner 91,65 svenske kroner. I den svenske økonomien utgjør grensehandelen seks prosent av den totale dagligvarehandelen og 4,5 prosent av forbruksvarehandelen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her