Sterk økning i grensehandelen

Sterk økning i grensehandelen

Vi handlet for mer enn 12 milliarder kroner på ett år.
09 September 2013 - 00:16

Ferske SSB-tall viser at nordmenn handlet for 12,6 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra 3. kvartal 2012 og til og med 2. kvartal 2013. Dette er en økning på 8 prosent fra foregående firekvartalsperiode.

I den samme perioden har antall dagsturer økt med 4 prosent, fra 6,7 millioner til 6,94 millioner turer, skriver E24.
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund er bekymret over utviklingen og ber myndighetene gjøre noe med avgiftssystemet i Norge for å hindre handelslekkasjen til Sverige.

- Det er nødvendig å ta en gjennomgang av det norske avgiftssystemet, og se om det er noen måter vi kan ta igjen de pengene på. Staten går glipp av store inntekter fordi folk handler i Sverige, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen.

Vinmonopolet solgte for nesten 80 millioner kroner i fjor, ifølge omsetningstall. Det er en vekst på 1,9 prosent sammenlignet med 2011, og Vinmonpolet mener veksten kunne vært mye høyere om det ikke var for økt grensehandel og taxfree-handel.

Beregninger viser at grensehandelen i 2012 førte til 10.000 færre norske arbeidsplasser, og at all bilkjøringen medførte mer utslipp enn all biltrafikk i Finnmark til sammen.

Nordmenn har vært bortskjemt med sterk kronekurs, men i slutten av august var svenskekronen på sitt dyreste siden 2004. I skrivende stund koster 100 norske kroner 91,65 svenske kroner. I den svenske økonomien utgjør grensehandelen seks prosent av den totale dagligvarehandelen og 4,5 prosent av forbruksvarehandelen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her