Sterk økning i grensehandelen

Sterk økning i grensehandelen

Vi handlet for mer enn 12 milliarder kroner på ett år.

Ferske SSB-tall viser at nordmenn handlet for 12,6 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra 3. kvartal 2012 og til og med 2. kvartal 2013. Dette er en økning på 8 prosent fra foregående firekvartalsperiode.

I den samme perioden har antall dagsturer økt med 4 prosent, fra 6,7 millioner til 6,94 millioner turer, skriver E24.
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund er bekymret over utviklingen og ber myndighetene gjøre noe med avgiftssystemet i Norge for å hindre handelslekkasjen til Sverige.

- Det er nødvendig å ta en gjennomgang av det norske avgiftssystemet, og se om det er noen måter vi kan ta igjen de pengene på. Staten går glipp av store inntekter fordi folk handler i Sverige, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen.

Vinmonopolet solgte for nesten 80 millioner kroner i fjor, ifølge omsetningstall. Det er en vekst på 1,9 prosent sammenlignet med 2011, og Vinmonpolet mener veksten kunne vært mye høyere om det ikke var for økt grensehandel og taxfree-handel.

Beregninger viser at grensehandelen i 2012 førte til 10.000 færre norske arbeidsplasser, og at all bilkjøringen medførte mer utslipp enn all biltrafikk i Finnmark til sammen.

Nordmenn har vært bortskjemt med sterk kronekurs, men i slutten av august var svenskekronen på sitt dyreste siden 2004. I skrivende stund koster 100 norske kroner 91,65 svenske kroner. I den svenske økonomien utgjør grensehandelen seks prosent av den totale dagligvarehandelen og 4,5 prosent av forbruksvarehandelen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen