Sterk økning i grensehandelen

Sterk økning i grensehandelen

Vi handlet for mer enn 12 milliarder kroner på ett år.

Ferske SSB-tall viser at nordmenn handlet for 12,6 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra 3. kvartal 2012 og til og med 2. kvartal 2013. Dette er en økning på 8 prosent fra foregående firekvartalsperiode.

I den samme perioden har antall dagsturer økt med 4 prosent, fra 6,7 millioner til 6,94 millioner turer, skriver E24.
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund er bekymret over utviklingen og ber myndighetene gjøre noe med avgiftssystemet i Norge for å hindre handelslekkasjen til Sverige.

- Det er nødvendig å ta en gjennomgang av det norske avgiftssystemet, og se om det er noen måter vi kan ta igjen de pengene på. Staten går glipp av store inntekter fordi folk handler i Sverige, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen.

Vinmonopolet solgte for nesten 80 millioner kroner i fjor, ifølge omsetningstall. Det er en vekst på 1,9 prosent sammenlignet med 2011, og Vinmonpolet mener veksten kunne vært mye høyere om det ikke var for økt grensehandel og taxfree-handel.

Beregninger viser at grensehandelen i 2012 førte til 10.000 færre norske arbeidsplasser, og at all bilkjøringen medførte mer utslipp enn all biltrafikk i Finnmark til sammen.

Nordmenn har vært bortskjemt med sterk kronekurs, men i slutten av august var svenskekronen på sitt dyreste siden 2004. I skrivende stund koster 100 norske kroner 91,65 svenske kroner. I den svenske økonomien utgjør grensehandelen seks prosent av den totale dagligvarehandelen og 4,5 prosent av forbruksvarehandelen.

Forsiden akkurat nå

Apéritifs Vinskole

Øk vinkunnskapen din med Apéritifs Vinskole. Fem kvelders undervisning, smaking og eksamen for kun 5450

Vi har fått mulighet til å redusere prisen betraktelig på Apéritifs vinskole. Du får nå fem kvelder med undervisning av en av Norges mest erfarne vinforelesere, smaking av til sammen 50 viner, avsluttende eksamen og diplom. Les hele saken

Vinkurs: Vin fra California

Lær alt om hvorfor californiske viner er så populære nå. Master of Wine, Mai Tjemsland tar deg med på en smaksrunde

Vin fra California er i vinden som aldri før. Det er ikke rart når kvaliteten er så høy, prisene så gunstige og variasjonen så stor. Bli med Master of Wine, Mai Tjemsland, på en rundtur blant disse fantastiske vinene. Les hele saken

Til toppen