Suksess for smilefjes

Prøveordningen med smilefjes har ført til forbedring av hygienen på spisesteder i Sør-Innherred.
Redaksjonen
28 Januar 2009 - 13:00

- Jeg vil beskrive prøveordningen som en suksess, sier kommunikasjonsleder Kjell Løvik i Mattilsynet.
 
Det var for ett år siden at Mattilsynet startet et prøveprosjekt som omfatter spisesteder i 14 kommuner tilknyttet Mattilsynets distriktskontorer i Trondheim, Sør-Innherred og Ytre Nordmøre.
 
Prøveprosjektet som kommer med sin endelige rapport i slutten av februar handler om at spisestedene etter hygienebesøk fra Mattilsynet er pliktig til å henge opp en synlig plakat med et fjes på et synlig sted for gjestene, som viser kvaliteten på hygienen.
 
Suksess
Allerede nå kan Mattilsynet slå fast at prøveprosjektet har vært en suksess i den forstand at hygienen på spisestedene i prøvekommunene har bedret seg betraktelig.
 
- På Sør-Innherred har nå alle spisestedene enten et stort eller lite smilefjes. Også i de to andre prøveområdene har det gått i samme positive retning, sier Løvik.
 
Sjekker nettsidene
- En undersøkelse vi har gjennomført viser at en tredel av dem som bruker våre nettsider i prøveområdene sjekker «fjeset» til spisesteder før de går ut, sier Løvik.
 
Hele 96 prosent av de spurte sier at de ønsker en nasjonal smilefjes-ordning etablert. Hele 70 prosent av næringen selv sier de ønsker ordningen innført, mens 19 prosent sier nei. Løvik opplyser at næringen er positiv fordi det vil heve standarden på spisestedene, samtidig som ordningen vil luke vekk de useriøse i bransjen.
 
- Åtti av hundre sier de ville gå til et annet spisested dersom de kom til et spisested med strekmunn, sier Løvik.
 
Nesten 70 prosent ville ha spist på et spisested med smilefjes, men som tidligere hadde hatt «surmunn» eller «strekmunn».

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her