Suksess for smilefjes

Prøveordningen med smilefjes har ført til forbedring av hygienen på spisesteder i Sør-Innherred.

- Jeg vil beskrive prøveordningen som en suksess, sier kommunikasjonsleder Kjell Løvik i Mattilsynet.
 
Det var for ett år siden at Mattilsynet startet et prøveprosjekt som omfatter spisesteder i 14 kommuner tilknyttet Mattilsynets distriktskontorer i Trondheim, Sør-Innherred og Ytre Nordmøre.
 
Prøveprosjektet som kommer med sin endelige rapport i slutten av februar handler om at spisestedene etter hygienebesøk fra Mattilsynet er pliktig til å henge opp en synlig plakat med et fjes på et synlig sted for gjestene, som viser kvaliteten på hygienen.
 
Suksess
Allerede nå kan Mattilsynet slå fast at prøveprosjektet har vært en suksess i den forstand at hygienen på spisestedene i prøvekommunene har bedret seg betraktelig.
 
- På Sør-Innherred har nå alle spisestedene enten et stort eller lite smilefjes. Også i de to andre prøveområdene har det gått i samme positive retning, sier Løvik.
 
Sjekker nettsidene
- En undersøkelse vi har gjennomført viser at en tredel av dem som bruker våre nettsider i prøveområdene sjekker «fjeset» til spisesteder før de går ut, sier Løvik.
 
Hele 96 prosent av de spurte sier at de ønsker en nasjonal smilefjes-ordning etablert. Hele 70 prosent av næringen selv sier de ønsker ordningen innført, mens 19 prosent sier nei. Løvik opplyser at næringen er positiv fordi det vil heve standarden på spisestedene, samtidig som ordningen vil luke vekk de useriøse i bransjen.
 
- Åtti av hundre sier de ville gå til et annet spisested dersom de kom til et spisested med strekmunn, sier Løvik.
 
Nesten 70 prosent ville ha spist på et spisested med smilefjes, men som tidligere hadde hatt «surmunn» eller «strekmunn».

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen