Svensk seier på flaggans dag

Peter Sandqvist fra Dr Holms på Geilo er årets beste østersåpner.

Svensken slo danske Heini Petersen, frilanskokk, på svenskenes nasjonaldag, 6. juni, i årets NM i østersåpning.
 
Dermed klarte ikke Petersen sin sjette NM-seier. Men han fikk en god trøst ved at datteren, 18 år gamle Maria Petersen , kvalifiserte seg til finalen, hvor hun ble nummer fire.

Stort potensial
Det var først og fremst et forrykende tempo som gjorde at Sandqvist stakk av gårde med seier. Han åpnet 30 østers på 2 minutter og 26 sekunder.

Men østersåpning handler ikke bare om hurtighet, for østersene skal åpnes prikkfritt, uten skallrester eller kutt i kjøttet. Samtidig skal de presenteres på en delikat måte. Også der lå Sandqvist et hestehode foran Petersen og nummer tre, Xiang Xu, fra Restauranthuset Operaen.
 
Xu fikk nest beste tid i selve finalen, men fikk mye trekk for kutt og skallrester. Xu stakk for øvrig av med premien for den raskeste tiden i de kvalifiserende rundene.

Juryen som bestod av Daniel Karlsson, Restaurant Klosteret samt de tidligere verdensmesterne Hasse Johannesson og Per Olofsson, på snarvisitt fra Sverige i anledning mesterskapet (og nasjonaldagen), var godt fornøyd med nivået på årets mesterskap.

Aller mest glede var det over kvinneinnsatsen, men de vil også fremheve at flere har et stort potensial hvis de bare gir seg bedre tid og fokuserer mer på kvalitet i selve åpningen.

Ikke bare tid
Det er altså ikke tiden alene som avgjør hvem som vinner. Straffepoeng gis både for kutt i østerskjøttet, det at østersen ikke er løsnet fra skallet eller at den ikke ligger riktig vei, skallrester på østerskjøttet og eventuelt blod fra åpneren! Med det store tempoet er det nemlig rett som det er at deltakerne kutter seg.

Her kan du studere reglementet

Juryen gir altså bonuspoeng for pen presentasjon. Et viktig element siden østersene skal kunne serveres til restaurantgjester etterpå.

Prisen for beste presentasjon gikk til Maria Petersen i hennes første NM. Hun fikk 17 bonussekunder på sin presentasjon, som bare var ett fattig sekund bedre enn hva hennes far, Heini, fikk.
 
Glade vinnere
Under årets mesterskap vanket det flotte premier til deltakerene innen flere kategorier. Vinnerene i årets NM i østersåpning er:
 
• Norgesmester i østersåpning 2010 - Peter Sandqvist (vinner en klokke fra Omega, champgane fra Pommery, reise og opphold på Radisson Blu Galway Bay Hotel under årets VM)
• Beste presentasjon - Maria Petersen med 17 bonussekunder
• Beste tid - Xiang Xu med 1:48 på 20 østers
• Beste kvinnelige østersåpner - Maria Petersen
 

Stort publikumsarrangement
I konkurransesammenheng er det publikum som får anledning til å smake på delikatessene. Og det var det mange som benyttet seg av muligheten til under årets NM som fant sted på Aker Brygge i Oslo.
 
Arrangementet var lagt til det årlige Oslo Race Week som samler seilerentusiaster fra fjern og nær og som markerer hovedstadens fjordtilhørighet.

NM i østersåpning arrangeres av Apéritif i samarbeid med Eksportutvalget for fisk, Omega Norge, Vinordia, Radisson Blu Hotels and Resorts, og TABASCO® .

Vi gratulerer årets Norgesmester!

 
Foto: Roger Kolbu og Bård Ivar Flageborg

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen