Svenske vant

Historiens første Nordkalott-mesterskap i kokkekunst ble en suksess. Etter en lang og hektisk dag kunne de tre deltakerne presentere sine bidrag og seieren gikk til kjøkkensjef Stefan Möllergren fra Luleå i Sverige.
Redaksjonen
15 Oktober 2000 - 02:00

Alf Roger Skjeldal
RBL Nord-Norge (Reiselivsbedriftenes Landsforening) tok initiativ til konkurransen som ble arrangert i forbindelse med Nord-Norsk Storhusholdningsmesse i Bodø. Konkurransen ble avviklet som en del av Nordkalottprosjektet The Tastes of the North Calotte.Entusiastiske medlemmer av Kokkenes Mesterlaug Bodø & Omegn var teknisk arrangør.
 
- Mange turister får ofte servert internasjonal mat når de besøker Nord-Norge. Dette blir oppfattet som kjedelig. Derfor har RBL i Nord-Norge tatt initiativ for å gjøre noe med dette, sier regionssjef Geir Solheim. Vi har blant annet startet prosjektet Arktisk Meny som skal utnytte tradisjonelle og nye matretter basert på ressurser fra Nord-Norge i markedsføringen av Nord-Norge som reisemål og til å forsterke en positiv nordnorsk identitet.
 
Stefan Möllergren
Til dette første mesterskapet var tre kjøkkensjefer plukket ut av arrangementskomiteen; Kjøkkensjef Jouko Rajanen fra Lapland Holiday Hotels i Rovaniemi representerte Nord-Finland, kjøkkensjef Stefan Möllergren fra Nordkalotten Hotell & Konferens i Luleå representerte Nord-Sverige, mens kjøkkensjef Alf Roger Skjeldal ved Fauske Hotell representerte Nord-Norge.
 
Arktisk mat basert på råvarer fra Nordkalotten sto på menyen da de tre kjøkkensjefene konkurrerte. Reinkjøtt i flere varianter, skalldyr, regnbuørret, arktiske bær, finske mandelpoteter var bare noen av ingrediensene som ble brukt.
 

 
Dommere var president i den Nordiske Kjøkkensjefføderasjon Lasse Lindqvist, formann i Norges Kokkemesteres Landsforening Einar Øverås og leder for opplæringskontoret, hotell- og restaurantfag i Troms John Signar Johnsen. Etter å ha smakt seg gjennom de mange rettene ble Stefan Möllergren fra Luleå utnevnt til historiens første Nordkalottmester i kokkekunst, Alf Roger Skjeldal fra Fauske kom på andre plass, mens tredjeplassen gikk til Jouko Rajanen fra Rovaniemi.
 

Vinnermenyen besto av:
 
Forrett:
Sjømat tartar med rødbetersalat og vinaigrette-dressing.
 
Hovedrett:
Pannestekt indrefilet av reinsdyr, grillet kalvelever og turnipsterrine, finske mandelpotet og sherry jus.
 
Dessert:
Mørk sjokelademousse med tyttebær-surprise.
 
Nordkalottmesterskap i kokkekunst skal gå på rundgang mellom de tre landene på Nordkalotten og hvert land skal arrangere egne kvalifiseringskonkurranser.
 
Bildet til høyre:

 
Deltakerne, dommere og arrangører samlet etter prisutdeling. Fra venstre: Oldermann Hans Anton Schjølberg Kokkenes Mesterlaug Bodø & Omegn, leder av opplæringskontoret, hotell-og restaurantfag i Troms John Signar Johnsen, kjøkkensjef Alf Roger Skjeldal fra Fauske, Nordkalottmester i kokekunst Stefan Möllergren fra Luleå, distriktssjef Geir Solheim i RBL Nord-Norge, kjøkkensjef Jouko Rajanen fra Rovaniemi og prosjektleder Irja Wustefeld i The Tastes of the North Calotte.
 
Alle foto: Kjetil Moe.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her