Svenske vant

Historiens første Nordkalott-mesterskap i kokkekunst ble en suksess. Etter en lang og hektisk dag kunne de tre deltakerne presentere sine bidrag og seieren gikk til kjøkkensjef Stefan Möllergren fra Luleå i Sverige.
Redaksjonen
15 Oktober 2000 - 01:00

Alf Roger Skjeldal
RBL Nord-Norge (Reiselivsbedriftenes Landsforening) tok initiativ til konkurransen som ble arrangert i forbindelse med Nord-Norsk Storhusholdningsmesse i Bodø. Konkurransen ble avviklet som en del av Nordkalottprosjektet The Tastes of the North Calotte.Entusiastiske medlemmer av Kokkenes Mesterlaug Bodø & Omegn var teknisk arrangør.
 
- Mange turister får ofte servert internasjonal mat når de besøker Nord-Norge. Dette blir oppfattet som kjedelig. Derfor har RBL i Nord-Norge tatt initiativ for å gjøre noe med dette, sier regionssjef Geir Solheim. Vi har blant annet startet prosjektet Arktisk Meny som skal utnytte tradisjonelle og nye matretter basert på ressurser fra Nord-Norge i markedsføringen av Nord-Norge som reisemål og til å forsterke en positiv nordnorsk identitet.
 
Stefan Möllergren
Til dette første mesterskapet var tre kjøkkensjefer plukket ut av arrangementskomiteen; Kjøkkensjef Jouko Rajanen fra Lapland Holiday Hotels i Rovaniemi representerte Nord-Finland, kjøkkensjef Stefan Möllergren fra Nordkalotten Hotell & Konferens i Luleå representerte Nord-Sverige, mens kjøkkensjef Alf Roger Skjeldal ved Fauske Hotell representerte Nord-Norge.
 
Arktisk mat basert på råvarer fra Nordkalotten sto på menyen da de tre kjøkkensjefene konkurrerte. Reinkjøtt i flere varianter, skalldyr, regnbuørret, arktiske bær, finske mandelpoteter var bare noen av ingrediensene som ble brukt.
 

 
Dommere var president i den Nordiske Kjøkkensjefføderasjon Lasse Lindqvist, formann i Norges Kokkemesteres Landsforening Einar Øverås og leder for opplæringskontoret, hotell- og restaurantfag i Troms John Signar Johnsen. Etter å ha smakt seg gjennom de mange rettene ble Stefan Möllergren fra Luleå utnevnt til historiens første Nordkalottmester i kokkekunst, Alf Roger Skjeldal fra Fauske kom på andre plass, mens tredjeplassen gikk til Jouko Rajanen fra Rovaniemi.
 

Vinnermenyen besto av:
 
Forrett:
Sjømat tartar med rødbetersalat og vinaigrette-dressing.
 
Hovedrett:
Pannestekt indrefilet av reinsdyr, grillet kalvelever og turnipsterrine, finske mandelpotet og sherry jus.
 
Dessert:
Mørk sjokelademousse med tyttebær-surprise.
 
Nordkalottmesterskap i kokkekunst skal gå på rundgang mellom de tre landene på Nordkalotten og hvert land skal arrangere egne kvalifiseringskonkurranser.
 
Bildet til høyre:

 
Deltakerne, dommere og arrangører samlet etter prisutdeling. Fra venstre: Oldermann Hans Anton Schjølberg Kokkenes Mesterlaug Bodø & Omegn, leder av opplæringskontoret, hotell-og restaurantfag i Troms John Signar Johnsen, kjøkkensjef Alf Roger Skjeldal fra Fauske, Nordkalottmester i kokekunst Stefan Möllergren fra Luleå, distriktssjef Geir Solheim i RBL Nord-Norge, kjøkkensjef Jouko Rajanen fra Rovaniemi og prosjektleder Irja Wustefeld i The Tastes of the North Calotte.
 
Alle foto: Kjetil Moe.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her