Sviktende rutiner ga festbakterie

Kokken Inge Anda brukte trolig samme kniv eller skjærefjøl på rått og varmebehandlet kjøtt under en grillfest. Det slo ut 16 gjester i slutten av juni.

Først frikjente Mattilsynet kokken. Men nå slår Folkehelsetilsynet fast at bakterien som slo ut gjestene etter alt å dømme skyldes en rutinesvikt på kjøkkenet.
 
- Noen har gjort noe man ikke bør gjøre, sier Eva Lillebakken, seksjonssjef i Mattilsynet, til aftenbladet.no. Denne noen er altså Anda.
 
- Dette har aldri hendt meg før, ikke en eneste gang på mine femten år i bransjen, sier Anda.
 
Campylobacter
Det ble tidlig klart at det var bakterien campylobacter som hadde vært på ferde. Nå har Folkehelsetilsynet fastslått at det dreier seg om en såkalt kryssforurensing. Det betyr at behandlet kjøtt har blitt berørt av rått kjøtt. Trolig er det bruk av samme kniv eller skjærefjøl som har skylden.
 
Smittekilden er noe av kjøttet som ble servert, for ingen ble syke av salaten. Og man slår fast at sviktende rutiner har skylda.
 
Egne fjæler og kniver
- Alle vet at det er bakterier i rått kjøtt, og at man derfor må unngå å behandle varmebehandlet kjøtt med samme redskap som det rå. Inge Anda forteller at han jobber med egne skjærefjøler og kniver. Disse vasker han underveis, for at kryssforurensing ikke skal skje.
 
 
Rutinene sviktet
Men denne gangen sviktet altså rutinene. Anda vil ikke kommentere detaljer i saken før han har sett rapporten, men han innrømmer at det som skjedde vil få konsekvenser.
 
- Jeg kommer til å se over mine rutiner. Jeg jobber jo med mat. Hygiene er det viktigste av alt, sier Anda.
 
Tar det tungt
Han tar det inntrufne tungt. Som kokk er han avhengig av et godt rykte.
 
- Det er trist for meg, dette. Men først og fremst er det trist for dem som ble smittet, sier Inge Anda.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen