Systembolaget taper marked

Det svenske Systembolaget meddeler atter en gang om synkende salg. Et ikke uventet resultat etter at deres naboland har redusert skatter og avgifter, samt en tilpasning til det nylig utøkede EU.

Reduksjonen i aprilsalget er på hele 7,7 prosent ren sprit, sammenliknet med fjorårets tall i samme periode. Isolert sett falt spritsalget med 18,3 prosent, vin med 4,9 samt øl også 4,9 prosent.

Rapporten viser også at de områder av Sverige som merket stagnasjonen mest, var de norske grensekommunene Västra Götaland og Värmland, samt Norrbotten mot den finske grensen.

Decanter skriver feilaktig at både Finland og Norge har markant lavere avgifter enn Sverige. De norske avgiftene er selvsagt høyere enn de svenske, så forklaringen på salgssvikten mot Norge er ikke opplagt.

Sist oktober senket både Danmark og Finland sin alkoholskatt med 47 prosent, og Finland reduserte også avgiftene med 40 prosent. Årsaken var deres naboland, Polen og Estonia, som er lett tilgjengelige, samt at disse landenes avgifter er enda lavere.

Svenske myndigheter vurderer nå å foreta reduksjoner i den svenske alkoholskatten.

Les mer her .

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen