Systembolaget tapte kamp mot netthandel

Systembolaget tapte kamp mot netthandel

Ville stoppe samarbeid mellom netthandel og matkjede. Nå kan politiets henleggelse åpne dørene for salg av vin via nettet i Sverige.

Få timer etter at nettbutikken Winefinder og matkjeden City Gross lanserte et nytt tilbud i sommer, lå anmeldelsen fra Systembolaget på politets bord. De to aktørene hadde da lansert tilbudet om at publikum kunne bestille og få levert hjem mat og vin.

Ifølge Systembolaget brøt dette med selskapets monopol på detaljhandelen i privatmarkedet, et monopol som har vært under press fra nettbutikker i lengre tid. Systembolaget ønsket en presisering av loven, men saken ble i stedet henlagt av politiet.

Beslutningen kan få store konsekvenser for svensk alkoholpolitikk, og Winefinder-sjef Ole Nielsen sier til WOW News at saken kan føre til Systembolagets fall. Han mener det nå kan bli fritt fram for dagligvarekjeder å selge vin gjennom å følge Winedfinder og City Gross’ eksempel.

LES OGSÅ: Vil stoppe samarbeid mellom supermarked og nettbutikk

City Gross-sjef Johan Johnsson sier han ikke er overrasket over at saken ble henlagt.

– Vi har hele tiden ment at vi opererer innenfor lovens renser, men det ligger i sakens natur at det blir stilt spørsmål når man bryter ny mark, sier han til nettstedet.

Systembolaget er skuffet over beslutningen, og mener det nå må et nytt lovverk på plass for å forhindre mellomledd ved privatimport av vin.

– Dersom det ikke skjer, vil det få konsekvenser for den svenske modellen, som har folkehelsen i fokus, sier Systembolagets sjef, Magdalena Gerger.

– Vi kan ikke sitte stille og se på at selskaper som jakter profitt førsøker å slå i stykker den svenske modellen, fortsetter hun.

Bransjeorganisasjonen for vinhandlere på nett frykter ikke for den svenske folkehelsen.

– Målgruppen vår er folk som vil nyte vin av høy kvalitet, gjerne til mat, sier Ole Nielsen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen