Systembolagets salg stuper

Privatimporten av øl, vin og sprit fra Tyskland og Danmark har medført til at Systembolagets salg stuper. I løpet av det siste halvåret har importen av billig øl økt betydelig.

Øl og vin kan bli billigere
Regjeringens alkoholutreder, Kent Härstedt, vil ikke bare senke spritskatten med 40 prosent - han vil også foreslå senking av både øl- og vinavgiftene. Men regjeringens samarbeidspartier avviser alle forslag om å gjøre alkohol billigere på Systembolaget.
 
Härstedt manet regjeringen til å raskt sørge for en reduksjon av spritavgiften fra og med januar 2005. Det skulle om mulig endre utviklingen og få svenskene til å la være å reise til Tyskland og Danmark etter billig sprit. Håpet var at de istedet skulle kjøpe spriten på Systembolaget.
 
Men regjeringen har latt være å legge frem et forslag i disse baner - spesielt ettersom venstre og miljøpartiet er så sterkt imot en senkning. Da kommer vel ikke denne saken opp før tidligst i høst - i samband med forhandlingene om budsjettet for 2006. En senkning kan da tidligst komme ved årsskiftet. Samtidig er det nærliggende å tro at også diskusjonen omkring øl- og vinavgiftene vil dukke opp.
 
Enn så lenge er den generelle oppfatningen at kvotene igjen må reduseres - fremfor å senke avgiftene.
 
Kilde: Svenska Dagbladet

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen