Talentene flykter

Bergen er lite attraktiv for unge kokketalenter mener norgesmesteren i kokkekunst, Geir Skeie.

Utsagnet kommer etter at både restaurantanmeldere og Bagatelle-sjef Eivind Hellstrøm var skeptiske til Bergen som restaurantby.
 
Skjer ingenting
- Problemet med Bergen, er at ingen i bransjen snakker om byen. Det er ingenting som skjer der. Det er mange flinke bergenske kokker, men de fleste bor i Oslo, sier Skeie til bt.no.
 
Skeie gikk ett år i lære i Bergen. Siden forsvant han, først til Stavanger, siden via Frankrike til Mathuset Solvold i Sandefjord. For ham frister ikke bergenske restauranter.
 
Ond sirkel
- I Stavanger er det mer spennende, der har du både flinke kokker og Gastronomisk Institutt. I Trondheim er det en del bra, og her i Sandefjord har vi en av Norges beste restauranter. Ellers er det Oslo som gjelder, sier Skeie.
 
Han mener det hele er en ond sirkel. Så lenge Bergen ligger i bakevjen, flykter de beste kokkene til andre steder i landet.  Men til syvende og sist er det bare publikum som kan gjøre noe med det.
 
- Hvis noen prøver seg på noe nytt og publikum ikke kommer, hjelper det ikke, sier han.
 
Lukket bransje
To kokker som har vendt tilbake, er Frode Alræk og Fredrik Herud Sørensen. De to har bakgrunn fra prestisjerestauranter som Oro og Bagatelle i Oslo. Men de driver ikke restaurant i Bergen - de står bak cateringselskapet Søtt+Salt.
 
- Først og fremst begynte vi med det for å bygge kapital til å åpne restaurant. Vi ville unngå å være avhengig av investorer, sier Sørensen.
 
Vanskelig
Han mener det er vanskelig for nye å etablere seg i byen - selv for dem som kjenner miljøet.
 
- Bransjen fremstår som nokså lukket. Man sier at man ønsker nye krefter velkommen, men det er ikke alltid at vi føler det slik.
 
Sørensen er enig med Skeie i at Bergen henger etter både Oslo og andre norske byer.
 
- Jeg pleier å sammenligne det med kaffebarer. Søndager i Oslo er det fullt liv i gatene, folk går på kafé og koser seg. Søndager er det dødt på kaffebarene i Bergen. Slik er det også med restauranter og mat, sier han.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen