Tid for ganefart

Nå er det tid for Ganefart igjen. Norges Bygdekvinnelag skal også i år kåre det beste spisestedet langs veien.
Redaksjonen
11 Juni 2008 - 10:00

Tiltaket foregår i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge, og viderefører suksessen fra 2006. Da viste landsvinneren Café Bios på Storslett i Troms, og andre spisesteder som kom høyt opp, at velsmakende måltider basert på regional matkultur også kan serveres langs veiene.
 
Åtte vinnere
Nå oppfordrer Norges Bygdekvinnelag alle som vil til å være med og nominere kandidater til en ny landsomfattende mønstring. Hensikten er å inspirere denne del av matbransjen til å legge seg litt ekstra i selen for å gjøre det hyggelig for gjestene, og samtidig servere smakfull og sunn mat basert på lokale råvarer og stedlige mattradisjoner.
 
I løpet av høsten skal det kåres åtte regionale vinnere. En av disse går til topps nasjonalt som landets aller beste spisested langs veien 2008. Spisesteder langs sjøveien kan også delta.
 
Lokale varer
Bruk av lokale råvarer med variasjon i forhold til sesong, er et av kriteriene juryene vil legge vekt på når det i første omgang skal kåres åtte regionale vinnere rundt i landet.
 
Andre punkter som gir poeng, er bruk av tradisjonsmat, kunnskap og formidling av historien bak retten, smak, hygiene og estetikk, samt planer for spisestedet fremover.
 
Prøvespising
Etter at forslagene på kandidater er kommet inn, vil det gjennom en spørreundersøkelse bli silt ut tre finalekandidater i hver av de åtte regionene. Disse vil få personlig besøk av en jury som både vil prøvesmake menyen og inspisere de omgivelser den frambys i.
 
I regionjuryene vil det sitte representanter for NBK og Innovasjon Norge, forsterket med matfaglig kompetanse fra for eksempel kokkenæringen eller annet matkyndig hold.
 
50 000 til landsvinneren
De åtte vinnerne får en invitasjon til å delta på årets Matstreif i Oslo - en stormønstring av lokal mat på Karl Johan 10. og 11. oktober.
 
Deretter konkurrerer de til slutt om å gå til topps nasjonalt. En pengepremie på 50 000 kroner venter på vinneren.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her