Tid for ganefart

Nå er det tid for Ganefart igjen. Norges Bygdekvinnelag skal også i år kåre det beste spisestedet langs veien.
Redaksjonen
11 Juni 2008 - 09:00

Tiltaket foregår i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge, og viderefører suksessen fra 2006. Da viste landsvinneren Café Bios på Storslett i Troms, og andre spisesteder som kom høyt opp, at velsmakende måltider basert på regional matkultur også kan serveres langs veiene.
 
Åtte vinnere
Nå oppfordrer Norges Bygdekvinnelag alle som vil til å være med og nominere kandidater til en ny landsomfattende mønstring. Hensikten er å inspirere denne del av matbransjen til å legge seg litt ekstra i selen for å gjøre det hyggelig for gjestene, og samtidig servere smakfull og sunn mat basert på lokale råvarer og stedlige mattradisjoner.
 
I løpet av høsten skal det kåres åtte regionale vinnere. En av disse går til topps nasjonalt som landets aller beste spisested langs veien 2008. Spisesteder langs sjøveien kan også delta.
 
Lokale varer
Bruk av lokale råvarer med variasjon i forhold til sesong, er et av kriteriene juryene vil legge vekt på når det i første omgang skal kåres åtte regionale vinnere rundt i landet.
 
Andre punkter som gir poeng, er bruk av tradisjonsmat, kunnskap og formidling av historien bak retten, smak, hygiene og estetikk, samt planer for spisestedet fremover.
 
Prøvespising
Etter at forslagene på kandidater er kommet inn, vil det gjennom en spørreundersøkelse bli silt ut tre finalekandidater i hver av de åtte regionene. Disse vil få personlig besøk av en jury som både vil prøvesmake menyen og inspisere de omgivelser den frambys i.
 
I regionjuryene vil det sitte representanter for NBK og Innovasjon Norge, forsterket med matfaglig kompetanse fra for eksempel kokkenæringen eller annet matkyndig hold.
 
50 000 til landsvinneren
De åtte vinnerne får en invitasjon til å delta på årets Matstreif i Oslo - en stormønstring av lokal mat på Karl Johan 10. og 11. oktober.
 
Deretter konkurrerer de til slutt om å gå til topps nasjonalt. En pengepremie på 50 000 kroner venter på vinneren.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her