Tid for ganefart

Nå er det tid for Ganefart igjen. Norges Bygdekvinnelag skal også i år kåre det beste spisestedet langs veien.

Tiltaket foregår i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge, og viderefører suksessen fra 2006. Da viste landsvinneren Café Bios på Storslett i Troms, og andre spisesteder som kom høyt opp, at velsmakende måltider basert på regional matkultur også kan serveres langs veiene.
 
Åtte vinnere
Nå oppfordrer Norges Bygdekvinnelag alle som vil til å være med og nominere kandidater til en ny landsomfattende mønstring. Hensikten er å inspirere denne del av matbransjen til å legge seg litt ekstra i selen for å gjøre det hyggelig for gjestene, og samtidig servere smakfull og sunn mat basert på lokale råvarer og stedlige mattradisjoner.
 
I løpet av høsten skal det kåres åtte regionale vinnere. En av disse går til topps nasjonalt som landets aller beste spisested langs veien 2008. Spisesteder langs sjøveien kan også delta.
 
Lokale varer
Bruk av lokale råvarer med variasjon i forhold til sesong, er et av kriteriene juryene vil legge vekt på når det i første omgang skal kåres åtte regionale vinnere rundt i landet.
 
Andre punkter som gir poeng, er bruk av tradisjonsmat, kunnskap og formidling av historien bak retten, smak, hygiene og estetikk, samt planer for spisestedet fremover.
 
Prøvespising
Etter at forslagene på kandidater er kommet inn, vil det gjennom en spørreundersøkelse bli silt ut tre finalekandidater i hver av de åtte regionene. Disse vil få personlig besøk av en jury som både vil prøvesmake menyen og inspisere de omgivelser den frambys i.
 
I regionjuryene vil det sitte representanter for NBK og Innovasjon Norge, forsterket med matfaglig kompetanse fra for eksempel kokkenæringen eller annet matkyndig hold.
 
50 000 til landsvinneren
De åtte vinnerne får en invitasjon til å delta på årets Matstreif i Oslo - en stormønstring av lokal mat på Karl Johan 10. og 11. oktober.
 
Deretter konkurrerer de til slutt om å gå til topps nasjonalt. En pengepremie på 50 000 kroner venter på vinneren.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen