To oppfinnelser skaper håp for fransk vin

To revolusjonerende oppfinnelser ser dagens lys i Frankrike. Potensialet innen vinindustrien til å endre både kvalitet og arbeidsforhold kan endres drastisk.

La Tribaie , en avansert sorteringsmaskin, ble nylig introdusert av André Lurton. Med et nivå av kvalitet og forsiktighet, tidligere kun oppnåelig med svært kostbart og tidkrevende utstyr, kan denne maskinen i løpet av én time utrette samme mengde sortering som 10 mennesker kan i løpet av en hel arbeidsdag. Dessuten sikrer maskinen enda høyere kvalitet enn håndbasert sortering.
 
Château de Rochemorin i Graves, Bordeaux, var de første som tok i bruk nyvinningen. Først passerer frukten transportruller med klistereffekt. Alt som er dårlig frukt, blader og stilker, sitter igjen på disse rullene og blir ført bort. Neste passasje er et mostbad der de beste druene (med nok sukkerinnhold)
faller til bunns mens de resterende flyter øverst. De beste druene vil deretter bli fermentert.
 
La Latarm , den andre oppfinnelsen, ble oppfunnet av Patrick Latorse fra Vignobles Latorse i Entre-Deux-Mers. De som jobber med omtapping av vin kan nå se slutten århundrer med sulfatholdig luft i tapperommene - luft som har medført utbredte plager i form av hodeverk og mageproblemer. Denne er konstruert på nesten samme måte som enkelte bensinpumper, ved at gass fra vintønnene samles opp i tapperørets muffe. I tillegg har tapperøret en ekstra tilførselskanal for den såkalte "ouillage" (toppingen av tønnene).
 
Latorse har jobbet i to år med utviklingen av konseptet, og som med det meste annet av oppfinnelser var ekstern investeringsvilje lik null - inntil prototypen var klar, og alle fikk se hvor genialt konseptet var.
- Nå står investorene i kø, forteller Patrick Latorse, som allerede har lagt maskinen ut for salg og rukket å bli belønnet med bronsemedalje i årets Vinitech-utstilling.
 
Kilde: Decanter

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen