To oppfinnelser skaper håp for fransk vin

To revolusjonerende oppfinnelser ser dagens lys i Frankrike. Potensialet innen vinindustrien til å endre både kvalitet og arbeidsforhold kan endres drastisk.
Redaksjonen
13 Oktober 2004 - 02:00

La Tribaie, en avansert sorteringsmaskin, ble nylig introdusert av André Lurton. Med et nivå av kvalitet og forsiktighet, tidligere kun oppnåelig med svært kostbart og tidkrevende utstyr, kan denne maskinen i løpet av én time utrette samme mengde sortering som 10 mennesker kan i løpet av en hel arbeidsdag. Dessuten sikrer maskinen enda høyere kvalitet enn håndbasert sortering.
 
Château de Rochemorin i Graves, Bordeaux, var de første som tok i bruk nyvinningen. Først passerer frukten transportruller med klistereffekt. Alt som er dårlig frukt, blader og stilker, sitter igjen på disse rullene og blir ført bort. Neste passasje er et mostbad der de beste druene (med nok sukkerinnhold)
faller til bunns mens de resterende flyter øverst. De beste druene vil deretter bli fermentert.
 
La Latarm, den andre oppfinnelsen, ble oppfunnet av Patrick Latorse fra Vignobles Latorse i Entre-Deux-Mers. De som jobber med omtapping av vin kan nå se slutten århundrer med sulfatholdig luft i tapperommene - luft som har medført utbredte plager i form av hodeverk og mageproblemer. Denne er konstruert på nesten samme måte som enkelte bensinpumper, ved at gass fra vintønnene samles opp i tapperørets muffe. I tillegg har tapperøret en ekstra tilførselskanal for den såkalte "ouillage" (toppingen av tønnene).
 
Latorse har jobbet i to år med utviklingen av konseptet, og som med det meste annet av oppfinnelser var ekstern investeringsvilje lik null - inntil prototypen var klar, og alle fikk se hvor genialt konseptet var.
- Nå står investorene i kø, forteller Patrick Latorse, som allerede har lagt maskinen ut for salg og rukket å bli belønnet med bronsemedalje i årets Vinitech-utstilling.
 
Kilde: Decanter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her