Tollhopp på 372 kroner pr kilo

Tollhopp på 372 kroner pr kilo

Engelsk cheddar får monsterhopp i toll med de nye reglene.
10 Oktober 2012 - 13:28

Osteimportøren Matcompaniet i Stavanger vurderer å kutte flere oster etter omleggingen av tollreglene. Overfor Stavanger Aftenblad bringer daglig leder Egil Ween følgende eksempel.

– Cheddarosten Montgomery’s Artisan har i dag en toll på 27 kroner kiloet. Med de nye reglene vil tollen være på nærmere 400 kroner. Det innebærer en eksklusjon fra markedet, sier Ween, som leverer ost til en rekke butikker og restauranter i hele Norge.

I statsbudsjettet innfører Regjeringen den største tollendringen på landbruksprodukter siden 1995. Harde oster som konkurrerer med Jarlsberg og Norvegia vil få en toll på 277 prosent av importverdi i stedet for dagens 27 kroner pr. kilo.

Oster som cheddar, emmenthaler og gauda vil dermed gå kraftig opp i pris, hvis ikke importørene setter dem på tollfrikvoten. Denne kvoten er økt fra 4500 til 7200 tonn. Osteimporten til Norge var i 2011 på rundt 11.000 tonn, rundt 10 prosent av osteomsetningen i Norge.

Unntak

14 oster er satt på en unntaksliste som beholder dagens kronetoll. Det er Appenzeller, Beaufort, Comté, Gamle Ole, Grana Padano, Gruyère, Le Vieux Panè, Morbier, Munster, Parmiggiano Reggiano, Queso Manchego, Pecorino, Saint Albray og Västerbotten.

Egil Ween har imidlertid ikke mye til overs unntakslisten.

– Den må ha vært laget i siste liten, og virker svært lite gjennomtenkt. Et eksempel er osten Gamle Ole, en Arla-ost som knapt noen har hørt om. Listen virker å bære preg av manglende kunnskap blant dem som satte den opp, sier Ween.

Han er sikker på at EU ikke vil se blidt på de nye tollreglene, og Vinmonopolets regler som et forbilde også for ostebransjen.

– Målet er jo at billig vin ikke skal være så veldig billig. Samtidig blir ikke dyrere kvalitetsvin så hardt straffet som de dyrere ostene nå blir, sier Ween til Stavanger Aftenblad.

Endres uansett

Coop Norge frykter imidlertid ikke endringer i ostesortimentet.

– Når regjeringen kommer med nye tiltak innen mat- og drikkesektoren, og de ikke er konkurransevridende, må vi ta dem til etterretning. Sortimentet endres fra halvår til halvår i våre butikker uansett. Det som ikke selger, forsvinner ut av hyllene. Vi ser ikke den store effekten av tollendringene på kort sikt, og får se på hvordan de vil virke på lang sikt, sier informasjonssjef Bjørn Kløvstad i Coop Norge til avisa.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her