UKENS VIN: Her får du utrolig mye god bordeaux for pengene
Ukens vin

Her får du utrolig mye god bordeaux for pengene

Mens folk køer opp for å svi av titusener på topp bordeaux, kan du kjøpe en kasse av denne og fortsatt få solid vare for det et par glass av de andre koster.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Selvfølgelig kan ikke kvaliteten sammenlignes, men Ch. Roc de Segur 2016 representerer den ene prismessige ytterkanten av markedet for bordeauxvin. En ytterkant hvor du får mye vin for pengene. I den andre enden er vinene ofte fantastiske, men til fantasipriser.

Bare se her med denne ukens spesialpol-slipp hvor bordeaux fra 2016 er tema

Så hva skjuler det seg bra denne på alle måter klassiske billigbordeauxen?

Først og fremst veldig god frisk frukt som vi kan takke årgangen 2016 for. Og denne friskheten er et resultat av de klimatiske forholdene den sommeren for snart tre år siden ved at de høye dagtemperaturene ble avbrutt av kjøligere netter. Det er perfekt grobunn for druer med god syre og aromautvikling.

Det klassiske uttrykket rent visuelt kommer av at dette er en produsent som holder til i Landerrouet Segur i det enorme landskapet Entre-deux-Mers mellom elvene Garonne og Dordogne. Herfra kommer en svært stor andel av all bordeaux – bortsett fra toppslottene.

Vinmarkene ligger midt på det enorme kalksteinplatået Entre-deux-Mers. Foto: 

Området ble først ryddet for skog på 1800-tallet for å gi plass til vinmarker, så historien er ikke veldig lang, og Ch. Roc de Segur er en nyere produsent, all den tid ekteparet Gisèle og Daniel Vidale startet opp så sent som i 1992 med en hektar.

Daniel som kommer fra en vinbondeslekt, hadde på det tidspunktet vært direktør for en større Entre-deux-Mers-eiendom i mer enn tjue år. Dermed hadde han god kjennskap til området og klarte ikke å stå imot da han og kona forelsket seg i Ch. Roc de Segur.

Navnet til tross, her var det ikke noe slott, ei heller en vinkjeller, og den sto ferdig i 1994. Den er gravet ut av dette kalksteinsplatået som Entre-deux-Mers utgjør, og er moderne utstyrt.

Florian tv med foreldrene Gisele og Daniel i vinkjelleren. Foto: Picasa

Det gjør at vinene som ikke er innom eik, som i tilfellet ukens vin, bare ser ståltank og får en runde med såkalt mikro-oksygenisering for å forberede vinen på et liv i flaske samtidig som den skal være god å drikke i ung alder.  

Ukens vin lages i et antall av 66.000 flasker årlig, og er deres viktigste produkt. Så langt har de plantet 68 hektar med vinmarker på nytt. Sønnen Florian har dessuten gått sammen med foreldrene for å jobbe i både vinmarker og -kjeller. 

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Ch. Roc de Segur 2016

Produsent:
Ch. du Roc
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
164,90 kr
Varenummer:
11385001
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen