Valgkamp på polsidene

Valgkamp på polsidene

På Vinmonopolets nettsider advares det mot å stemme Venstre og Fremskrittspartiet.

Det nærmer seg valg og sannsynligheten for at det blir et regjeringsskifte virker stor. Men når Vinmonopolet som jo finansieres over statsbudsjettet (les alkoholavgiftene) blander seg inn i valgkampen, går man over streken. På polets nettsider kan vi nemlig lese at «Venstre og Fremskrittspartiet ønsker salg av vin i dagligvarebutikker. Forskere fra SIRUS advarer om at konsekvensene kan bli mer alvorlige enn mange antar.»

Høyre snudde

Her nevnes det ikke med et ord at man har lobbet for å få med Høyre på en løsning som heter «pol-i-butikk». Like før Høyres landsmøte primo mai kunne nemlig Vinmonopolets toppsjef Kai G. Henriksen gledesstrålende fortelle en samling vinskribenter at Høyre hadde droppet sin opprinnelige kampanje for å avvikle polløsningen (som naturlig er for et liberalt parti) til fordel for en løsning med «pol-i-butikk».

Forskjellen til liberalistenes vin-i-butikk er minimal, polvarene blir fysisk adskilt og får trolig andre salgstider (som øl i dag), men tilgjengeligheten øker dramatisk. For Høyre vil ha minipol i alle kommuner. Det gjør selvsagt at det åpner for salg av brennevin over hele landet.

SIRUS liker det neppe

Når jeg kontakter ansvarlig forsker Ingeborg Rossow i SIRUS om hvorfor forskerne ikke har uttalt seg om dette, svarer hun at saken Vinmonopolet henviser til «ble publisert på vår hjemmeside i slutten av april i år, og som en liten utvidelse av en kronikk vi hadde noen dager tidligere på Aftenposten.no. Dette skjedde altså i forkant av Høyres landsmøte i år, og vi hadde på det tidspunktet ikke kjennskap til Høyres forslag om å beholde pol-ordningen med pol-i-butikk i kommuner uten vinmonopolutsalg.»

I saken diskuteres riktignok konsekvensene av vin i samtlige 4000 butikker i Norge, mens Høyres forslag innebærer «bare» en dobling av antall utsalgssteder ved at alle landets 428 kommuner får vin- og brennevinsutsalg, mot dagens 220.
Uansett må nok forskerne på banen igjen, og Vinmonopolet bør moderere artikkelen sin. Og ta med konsekvensene av Høyres forslag. «Sprit til hele folket» er nemlig noe vaktbikkjene i SIRUS liker særdeles dårlig.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen