Valgkamp på polsidene

Valgkamp på polsidene

På Vinmonopolets nettsider advares det mot å stemme Venstre og Fremskrittspartiet.
Aase E. Jacobsen
15 August 2013 - 10:19

Det nærmer seg valg og sannsynligheten for at det blir et regjeringsskifte virker stor. Men når Vinmonopolet som jo finansieres over statsbudsjettet (les alkoholavgiftene) blander seg inn i valgkampen, går man over streken. På polets nettsider kan vi nemlig lese at «Venstre og Fremskrittspartiet ønsker salg av vin i dagligvarebutikker. Forskere fra SIRUS advarer om at konsekvensene kan bli mer alvorlige enn mange antar.»

Høyre snudde

Her nevnes det ikke med et ord at man har lobbet for å få med Høyre på en løsning som heter «pol-i-butikk». Like før Høyres landsmøte primo mai kunne nemlig Vinmonopolets toppsjef Kai G. Henriksen gledesstrålende fortelle en samling vinskribenter at Høyre hadde droppet sin opprinnelige kampanje for å avvikle polløsningen (som naturlig er for et liberalt parti) til fordel for en løsning med «pol-i-butikk».

Forskjellen til liberalistenes vin-i-butikk er minimal, polvarene blir fysisk adskilt og får trolig andre salgstider (som øl i dag), men tilgjengeligheten øker dramatisk. For Høyre vil ha minipol i alle kommuner. Det gjør selvsagt at det åpner for salg av brennevin over hele landet.

SIRUS liker det neppe

Når jeg kontakter ansvarlig forsker Ingeborg Rossow i SIRUS om hvorfor forskerne ikke har uttalt seg om dette, svarer hun at saken Vinmonopolet henviser til «ble publisert på vår hjemmeside i slutten av april i år, og som en liten utvidelse av en kronikk vi hadde noen dager tidligere på Aftenposten.no. Dette skjedde altså i forkant av Høyres landsmøte i år, og vi hadde på det tidspunktet ikke kjennskap til Høyres forslag om å beholde pol-ordningen med pol-i-butikk i kommuner uten vinmonopolutsalg.»

I saken diskuteres riktignok konsekvensene av vin i samtlige 4000 butikker i Norge, mens Høyres forslag innebærer «bare» en dobling av antall utsalgssteder ved at alle landets 428 kommuner får vin- og brennevinsutsalg, mot dagens 220.
Uansett må nok forskerne på banen igjen, og Vinmonopolet bør moderere artikkelen sin. Og ta med konsekvensene av Høyres forslag. «Sprit til hele folket» er nemlig noe vaktbikkjene i SIRUS liker særdeles dårlig.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her