Vant med klassiske smaker

Selv om det var mange klassiske og ikke minst gode smaker i vinnerretten i årets NM for amatørkokk, så hadde den nybakte norgesmester, Marius Eriksen, lagt inn noen små overraskelsesmomenter som satte prikken over i'en.
Redaksjonen
14 Juni 2009 - 00:16

"Lettrøkt svinefilet med byggrynsrisotto" er årets beste amatøroppskrift, signert og kokkelert av Marius Eriksen, amatørkokk av det seriøse slaget, fra Langhus i Akershus.
 
38-åringen vant nemlig foran Helle Øder Valebrokk (37), fra Oslo, i NM for amatørkokk som fant sted på en solfylt Karl Johan i hovedstaden.

Her er vinneroppskriften 

På restaurantnivå
Selv var vinneren himmelfallen over seieren:
 
- Jeg var veldig usikker helt til siste sekund, men bestemte meg allerede på startstreken for at "den reisen til Cognac, den vil jeg ha", sier den lykkelig tittelinnehaveren.
 
For førstepremien er intet mindre enn et besøk hos den "norske" cognacprodusenten Bache-Gabrielsen samt en osteprodusent i Charente, Frankrike.

Og vinne gjorde han altså, med hjelpekokk Mathias Spieler Bugge fra The Flying Culinary Circus, for at alt skulle gå glatt og ikke minst raskt i løpet av de 30 minuttene de hadde til rådighet. For mens Øder Valebrokk, som fikk hjelp av Christopher Davidsen fra fra Statoil Stavanger, disket opp med en noe mer rocka versjon av svinefilet, kalt "Bortskjemt gris", pyntet med nyinnkjøpt bladgull fra Barcelona, hadde Eriksen satset på en mer klassisk raffinert tilnærming, hvor enkelte ingredienser var byttet ut med typisk norske.
 
Eksempelvis brukte han byggryn og Gammel Dronning fra Den Blinde Ku i stedet for ris og parmesan. Og det norske preget var også et element som ble belønnet i årets konkurranse.

Eriksen beviste ettertrykkelig at han har full kontroll på både kokekar og smak. For til syvende og sist er det smaken som avgjør, og juryens dom var blant annet at vinnerretten kan settes på en hvilken som helst restaurantmeny - av høyere klasse vel å merke.
 

Tilnærmet perfekt
Juryformann Aase E. Jacobsen, ansv. redaktør for aperitif.no er raus med lovordene:
 
- Vinnerretten har tilnærmet perfekt balanse mellom smaker og har en deilig syrlighet fra norske epler som gjør at den oppleves lett til tross for at den er veldig smaksrik, sier hun.

Jurymedlem Ole Jonny Eikefjord, kjent kokk og restauranteier, påpeker også rettens gode ernæringsmessige sammensetning
 
- Her er det riktig forhold mellom proteiner og karbohydrater, forklarer han til konferansier Ole Martin Alfsen, Kulinarisk Akademi.
 
Og Ida Berg Hauge, daglig leder for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no), var svært fornøyd med bruken av de to meieriproduktene, hvorav ett syrnet, som konkurransekriteriene krevde.
 
- Den lille skålen med ramsløkrømme utgjør et forfriskende og overraskende element, hevder hun.
 
Se NRKs reportage fra finalen her (ca 9 minutter ut i klippet)

Ikke lei seg
Juryen uttrykte imidlertid veldig tydelig at nivået i årets finale i NM for amatørkokk er veldig høyt, og at det kun var detaljer som skilte de to finalistene. De to hadde kvalifisert seg etter en innledende runde blant til sammen 40 innsendte NM-oppskrifter fra andre glade amatørkokker.

Derfor er Øder Valebrokk slett ikke lei seg for andreplassen.
 
- Det er en premie i seg selv å få teste seg selv i en slik setting, sier hun og klapper fornøyd på premiene sine som er både en knivkoffert fra Victorinox til en verdi av 9.000 kroner, salt- og pepperkverner fra Peugeot verdt 1.800 kroner samt kokeboken "Gourmet for folket" signert Ole Jonny Eikefjord.

Her er oppskriften som ble nummer to

NM for amatørkokk arrangeres av aperitif.no i samarbeid med Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no), Electrolux, Orcan Beverage, Victorinox og Peugeot.
 

Her følger alt du trenger å vite om konkurransen:
 

Foto: Roger Kolbu
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her