Vant NM i Baristakunst

24 år gamle Chris Kolbu tok storeslem under helgens NM i Baristakunst. Konkurransen, som ble arrangert under Kaffefest 2008 på Gastronomisk Institutt i Oslo, samlet store deler av kaffeeliten.
02 Mars 2008 - 01:58

Det er ikke ofte det skjer, men denne gang var det en etter forholdene ukjent barista som kunne hale i land seieren i konkurranse med fem andre sterke finalekandidater.

Konkurransen startet allerede på torsdag denne uken, med omlag 17 kandidater som skulle kjempe om de seks finaleplassene.

Kolbu selv var lørdag svært glad for å i det hele tatt ha klart å kvalifisere seg til finalen. Deretter gikk det altså helt til toppen av pallen - og nå venter VM i København 19. til 22. juni.

Nå skal det i anstendighetens navn legges til at hans læremester er ingen ringere enn Tim Wendelboe - tidligere baristaverdensmester - som sist høst på Grünerløkka i Oslo åpnet sitt eget kaffested og kaffebrenneri.

Kolbu har jobbet som barista hos Wendelboe siden oppstarten i august og har hatt en svært lovende utvikling.

På andre og tredje plass kom henholdsvis Håkon Kinn (Java, Oslo) og Thomas Jørgensen (Benk, Sandnes/Stavanger). Deretter fulgte Eyvind Odland (Stockfleth's, Oslo), Oda Misje Haug og Rasmus Helgebostad - begge fra Kaffemisjonen i Bergen.

Andre finaler under Kaffefest 2008:
• Norsk mester i Melkekunst: Madeleine Joys
• Norsk mester i triangulær cupping: Rasmus Helgebostad
• Årets mester i NM i Kaffe & alkohol: Ane C. Bråten

Kolbus signaturdrikk i konkurransen:
Lettmelk, kaldinfusert med kanelstang (gjerne Santa Maria - 5 g/liter) og nellik (20 spiker/liter), som fluffes opp i en barmikser med litt sukker (5 g/dl). Dette bør ligge over natten, men smaken utvikler seg med tiden også.
 
En espuma laget av 2 doble shots epresso, sukker (11 g), en halv rute Valrhona melkesjokolade og ½ dl h-melk.
 
Mellom disse to lagene er det drysset litt sukker laget av mandarinskall og hvitt sukker som er knust sammen, tørket, og så kjørt i blender for å forstøve det.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her