Vi lesket oss med øl og vann i juli

Vi lesket oss med øl og vann i juli

Bryggeriene jubler over beste julimåned siden 2009. 
19 August 2013 - 23:57

Ølsalget var 10 prosent høyere enn i fjor, mens salget av flaskevann økte med hele 20 prosent sammenliknet med juli i fjor.

– Vi drikker sunnere enn noensinne. Vann tar andeler fra brus, alkoholfritt øl og lettøl øker kraftig, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Den lange varmeperioden over store deler av landet i juli var svært kjærkommen for landets bryggerier. Dårlige julimåneder de siste årene har dermed rammet norske drikkevareprodusenter hardt.

– Mange vil nok tro at salget av utepils skyter i været når varmen kommer, men det viser ikke salgstallene, sier Petter Nome.

Økningen av ølsalget har i all hovedsak skjedd i dagligvare, mens det sank på puber, barer og restauranter. Nome tror det skyldes at nordmenn helst drikker øl på hytta eller på terrassen hjemme.

– Utenlandske turister skremmes nok dessuten av prisnivået på øl i det norske utelivet og drikker heller vann.

I volum er det tradisjonelt butikkøl i klasse D som er desidert størst, med 23,5 millioner solgte liter i juli. Det var 8,9 prosent mer enn i fjor. I prosent er det sterkøl som øker mest, med 48 prosent vekst, til 129 000 liter.

– Veksten for sterkøl handler om selektiv drikking av dyrere øl, ikke fyll, fremholder Petter Nome.

Svakere øltyper og alkoholfritt øl øker mer enn det vanlige butikkølet. Disse trendene har vart over lengre tid.

Mange lesket også strupen med cider i juli. Det ble økning på 28 prosent, til over 114 000 liter.

Mens brussalget økte med beskjedne 0,5 prosent, som likevel utgjør 38 millioner liter brus, steg salget av vann på flaske med 20 prosent. Veksten kom i i dagligvarebutikker, kiosker, og på kafeer og restauranter.

Bryggeri- og drikkevareforeningen er ennå ikke klar med tallene for det totale sommersalget.

LES OGSÅ: Postgigant vil levere alkohol på døra

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her