Vi lesket oss med øl og vann i juli

Vi lesket oss med øl og vann i juli

Bryggeriene jubler over beste julimåned siden 2009. 
20 August 2013 - 00:57

Ølsalget var 10 prosent høyere enn i fjor, mens salget av flaskevann økte med hele 20 prosent sammenliknet med juli i fjor.

– Vi drikker sunnere enn noensinne. Vann tar andeler fra brus, alkoholfritt øl og lettøl øker kraftig, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Den lange varmeperioden over store deler av landet i juli var svært kjærkommen for landets bryggerier. Dårlige julimåneder de siste årene har dermed rammet norske drikkevareprodusenter hardt.

– Mange vil nok tro at salget av utepils skyter i været når varmen kommer, men det viser ikke salgstallene, sier Petter Nome.

Økningen av ølsalget har i all hovedsak skjedd i dagligvare, mens det sank på puber, barer og restauranter. Nome tror det skyldes at nordmenn helst drikker øl på hytta eller på terrassen hjemme.

– Utenlandske turister skremmes nok dessuten av prisnivået på øl i det norske utelivet og drikker heller vann.

I volum er det tradisjonelt butikkøl i klasse D som er desidert størst, med 23,5 millioner solgte liter i juli. Det var 8,9 prosent mer enn i fjor. I prosent er det sterkøl som øker mest, med 48 prosent vekst, til 129 000 liter.

– Veksten for sterkøl handler om selektiv drikking av dyrere øl, ikke fyll, fremholder Petter Nome.

Svakere øltyper og alkoholfritt øl øker mer enn det vanlige butikkølet. Disse trendene har vart over lengre tid.

Mange lesket også strupen med cider i juli. Det ble økning på 28 prosent, til over 114 000 liter.

Mens brussalget økte med beskjedne 0,5 prosent, som likevel utgjør 38 millioner liter brus, steg salget av vann på flaske med 20 prosent. Veksten kom i i dagligvarebutikker, kiosker, og på kafeer og restauranter.

Bryggeri- og drikkevareforeningen er ennå ikke klar med tallene for det totale sommersalget.

LES OGSÅ: Postgigant vil levere alkohol på døra

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her