Vil åpne polet på nyttårsaften

Vil åpne polet på nyttårsaften

De borgerlige vil trolig åpne flere polutsalg og utvide åpningstidene.
06 Oktober 2013 - 21:49

Samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF slår fast at hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal ligge fast. Men noen endringer er det rom for, skriver Dagbladet.

- Det må være innenfor avtalen å fjerne noen regler som folk oppfatter som dusteregler, som at polet er stengt på nyttårsaften, på valgdagen og før en del helligdager, sier Venstre-representant Sveinung Rotevatn til avisa. Han støttes – nær sagt selvsagt – av Per Arne Olsen, Frps helsepolitiske talsmann i denne stortingsperioden. Partiet må imidlertid innse at det ikke får gjennomslag for sin alkoholpolitikk.

LES OGSÅ: Mafiozo ble for sterk kost

Venstre ønsker også å tillate salg av egenprodusert øl og cider fra gård. Rotevatn og Olsen er også enige om at det bør åpnes for pol i butikk i grisgrendte strøk.

KrF, som har blokkert liberaliseringene de andre tre partiene ønsker, avviser er skeptisk til pol i butikk, men avviser ikke andre endringer.

- Mindre justeringer kan diskuteres såframt de ikke rokker ved hovedlinjene. Vi får ta forslagene når de måtte komme. Salg fra gård bør kunne diskuteres innenfor rammene av Vinmonopolet som en slags godkjenningsinstans. Det blir jo mer landbrukspolitikk enn alkoholpolitikk, sier KrF-nestleder Hans Olav Syversen.

Han understreker at ordlyden i avtalen mellom de fire samarbeidspartiene ikke er tilfeldig.

- Hovedpilarene er at alkoholpolitikk også er folkehelse- og sosialpolitikk, ikke bare næringspolitikk. Videre at Vinmonopolet skal bestå, og at det skal være et avgiftsnivå som anerkjenner at økt forbruk fører til økte helseskader. Reklameforbudet skal også opprettholdes.

Billigere alkohol er mindre sannsynlig, men KrF utelukker ikke justeringer. Frp vil redusere alkoholavgiftene på varer som er særlig utsatt for grensehandel.

- Å justere avgifter på noen varer opp, og andre ned, kan være innenfor det som er slått fast som en hovedlinje. Jeg vil ikke komme med absolutter. Dette vil blant annet være avhengig av faglige råd og andre innspill, sier Syversen.

LES OGSÅ: Felt for ulovlig markedsføring

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri
Dagens rett

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri

Denne suppeoppskriften med masse smak og krydder er perfekt nå som høstmørket er på sitt mørkeste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her