Vil åpne polet på nyttårsaften

Vil åpne polet på nyttårsaften

De borgerlige vil trolig åpne flere polutsalg og utvide åpningstidene.

Samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF slår fast at hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal ligge fast. Men noen endringer er det rom for, skriver Dagbladet.

- Det må være innenfor avtalen å fjerne noen regler som folk oppfatter som dusteregler, som at polet er stengt på nyttårsaften, på valgdagen og før en del helligdager, sier Venstre-representant Sveinung Rotevatn til avisa. Han støttes – nær sagt selvsagt – av Per Arne Olsen, Frps helsepolitiske talsmann i denne stortingsperioden. Partiet må imidlertid innse at det ikke får gjennomslag for sin alkoholpolitikk.

LES OGSÅ: Mafiozo ble for sterk kost

Venstre ønsker også å tillate salg av egenprodusert øl og cider fra gård. Rotevatn og Olsen er også enige om at det bør åpnes for pol i butikk i grisgrendte strøk.

KrF, som har blokkert liberaliseringene de andre tre partiene ønsker, avviser er skeptisk til pol i butikk, men avviser ikke andre endringer.

- Mindre justeringer kan diskuteres såframt de ikke rokker ved hovedlinjene. Vi får ta forslagene når de måtte komme. Salg fra gård bør kunne diskuteres innenfor rammene av Vinmonopolet som en slags godkjenningsinstans. Det blir jo mer landbrukspolitikk enn alkoholpolitikk, sier KrF-nestleder Hans Olav Syversen.

Han understreker at ordlyden i avtalen mellom de fire samarbeidspartiene ikke er tilfeldig.

- Hovedpilarene er at alkoholpolitikk også er folkehelse- og sosialpolitikk, ikke bare næringspolitikk. Videre at Vinmonopolet skal bestå, og at det skal være et avgiftsnivå som anerkjenner at økt forbruk fører til økte helseskader. Reklameforbudet skal også opprettholdes.

Billigere alkohol er mindre sannsynlig, men KrF utelukker ikke justeringer. Frp vil redusere alkoholavgiftene på varer som er særlig utsatt for grensehandel.

- Å justere avgifter på noen varer opp, og andre ned, kan være innenfor det som er slått fast som en hovedlinje. Jeg vil ikke komme med absolutter. Dette vil blant annet være avhengig av faglige råd og andre innspill, sier Syversen.

LES OGSÅ: Felt for ulovlig markedsføring

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen