Vil bøte på klimaskader

Vil bøte på klimaskader

Fransk åpning for å blande årganger kan jevne ut kvalitetsforskjeller i dårlige år.

Det lunefulle været i Frankrike skaper problemer for landets vinprodusenter. Mindre avlinger og dårligere kvalitet kan medføre store tap, og problemstillingen synes bare å bli mer og mer aktuell.

Nå har den franske appellasjonsmyndigheten, INAO, foreslått å endre regelverket for å komme produsentene i møte. Det dreier seg om VCI, Volume Complémentaire Individuel - eller individuelt supplerende volum.

Tiltaket vil gi produsenter tillatelse til å høste en større mengde druer i gode år. Vinen fra dette overskuddet skal kunne blandes i vin i dårligere årganger uten at det får følger for årstallet på etiketten.

På den måten kan en mer stabil smak og kvalitet sikres år etter år, mens økonomiske bølgedaler i større grad kan jevnes ut.

Det har pågått forsøk med ordningen i flere år. I Chablis har produsenter kunnet benytte VCI i tørre hvitviner siden 2006, og i Bordeaux har 20 appellasjoner vært omfattet av regelen siden 2010.

Eksperimentet er nylig forlenget til 2014, for deretter mest sannsynlig å bli innført permanent.

Likevel er det ikke tvil om at mange førende franske vinprodusenter ikke vil benytte seg av muligheten VCI gir, skriver vinavisen.dk.

Å blande vin fra to ulike årganger er en kjent metode i franske champagnehuse, som sper viner med reservevin nettopp for å oppnå en ensartet karakter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen