Vil innføre plomberte kassaapparater

Vil innføre plomberte kassaapparater

Myndighetene ser til Sverige for å få bukt med svarte penger i restaurantbransjen.

– Trolig vil nye kassaapparater blir påbudt også i norske restauranter, sier skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst.

Han ser til Sverige, hvor skatteinntektene er økt med tre milliarder kroner årlig etter at påbudet om nye plomberte kassaapparater ble innført. Det viser beregninger fra de svenske skattemyndighetene, skriver Fredrikstad Blad.

Det er ifølge Kristiansen ikke tvil om at dette er penger fra det som tidligere var svarte inntekter i restaurantene.

Et nytt lovforslag fra Finansdepartementet kan føre til at 80.000 virksomheter må oppgradere eller bytte ut sine nåværende apparater.
Ifølge NHO, som har fått konsulentselskapet Steria til å anslå kostnadene, vil lovendringen koste virksomhetene i overkant av en halv milliard kroner – penger NHO Reiseliv frykter kan være bortkastet.

– Vi er vel alle enig om at samfunnet blir kontantfritt før eller siden, og da kan kassaapparater være en stor bortkastet investering,» sier konstituert direktør Jostein Hansen til DN.

Et nytt apparat koster mellom 20.000 og 30.000 kroner, men flertallet vil ifølge myndighetene slippe unna med billigere oppgraderinger.

– Det er helt nødvendig å innføre dette påbudet også i Norge. Det er den beste og eneste muligheten vi har i øyeblikket til å forhindre, eller i alle fall begrense, det betydelige omfanget av svart økonomi i restaurantbransjen, sier skattekrim-sjefen. Han peker på at systemet allerede er innført for drosje-næringen, sier Jan-Egil Kristiansen.

Fra 1. januar innføres også nye regler for utelivsbransjen. Alle ansatte må fra da av føres inn og ut av lister når de kommer og drar fra jobb.

Skattemyndighetene får anledning til å ilegge restauranter som bryter de nye reglene 8.600 kroner i bot, pluss 2.000 kroner i gebyr ekstra, for hver ansatt det jukses med.

Det er det såkalte arbeidstaker-registeret som skal brukes til å registrere når de ansatte kommer og går, et register som administreres av NAV.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen