Vil stenge på timen

Kommunalminister Åslaug Haga varsler tøffere regler for utelivsbransjen. Steder som bryter lovene bør stenges på timen, mener hun.

Får kommunalministeren det slik som hun ønsker kan hundrevis av gjester bli satt på gaten i sene nattetimer. Dersom utestedet blir tatt for lovbrudd, vel å merke. Haga er lei av at barer, puber og diskoteker serverer alkohol til folk under 18 år og til gjester som allerede har fått for mye. Nå ønsker hun å gi kontrollører rett til å stenge skjenkestedet med en gang et lovbrudd avdekkes.

Utvikle regelverk
- Vi vil utvikle et regelverk som gjør det mulig med en raskere reaksjon ved skjenking til mindreårig eller til folk som åpenbart er overberuset. Dette vil bidra til økt trygghet i sentrumsområdene, sier Haga til Dagsavisen.

Flere uker
Slik det er i dag tar det flere uker fra de kommunale kontrollørene oppdager brudd på skjenkereglene til straffen eller reaksjonen kommer. Men Mattilsynet kan stenge spisesteder umiddelbart når de utfører sine kontroller.

- I Oslo tar det om lag ni uker fra et lovbrudd blir oppdaget til man får en reaksjon. Vi tror utestedene vil skjerpe seg dersom de får en reaksjon der og da, sier Haga.

Skjerpingen av alkoholkontrollen er nevnt i regjeringens hovedstadsmelding, som ble lagt fram nylig. Haga mener Oslo har mye problemer med fyll.

Mange skjenkesteder
- Det er en god del bråk i Oslo sentrum, for svært mange skjenkesteder er samlet på et lite område. Folk i sentrum blir plaget av bråk og fyll om kveldene og nettene. Vi vil at sentrum skal være et trivelig sted også om natten, sier Haga.

Utelivet sier tja
Utelivsbransjen er åpen for å diskutere strengere regler for alkoholkontrollene.

- Vi er veldig åpne for å diskutere regelverket og vil gjerne ta de som ikke driver lovlig skjenking. Samtidig må vi holde hodet kaldt og se på rettssikkerheten. Det er veldig alvorlig å stenge et utested. Vi har ikke råd til at kontrollørene tar feil, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør i NHO Reiseliv.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen