Vilt på Trugstad

Hvem er det som frivillig lar 5000 gjester årlig tråkke ned dørstokken i egen stue? - Litt gal må du være, påstår Tove og Martin Haga på Trugstad Gård. Ekstra hyggelig er det når det gir resultater både i form av økt etterspørsel og renommé.

Særlig stor interesse har kokeboken til Tove Haga vakt. - Da jeg hadde bestemt meg for å lage kokebok, delte jeg ut bestillingsskjemaer til gjestene, slik at de kunne få en personlig hilsen i boken. Lite ante jeg da at vi skulle komme opp i et antall på 1.000 forhåndssolgte eksemplarer et halvt år før utgivelsen, forteller Tove som for øvrig må ha et ekstra godt håndlag med viltkjøtt siden hun kan smykke seg med to ganger førstepremie og fire ganger diplom i konkurransen Årets Villmarkskokk. Hun velger ofte reinsdyrbiff fra flatbiffen som utgangspunkt for en rett. - Dette er et realt kjøttstykke som er langt mørere enn det de fleste tror. Svært populært både til såvel konfirmasjonsselskaper som til middager for forretningsfolk som har spist seg lei på indrefilet, påpeker fru Haga.
 
Hennes spesialfelt er vilt, men kaker er også favoritter. Toves konfektkaker som hun baker 3.000 av i året er herlige munnfuller av hasselnøtt og mye annet godt. Hun lager også en rødvinskake som du finner oppskriften på i denne artikkelen. Den og seks andre godbiter utgjør husets store kaketallerken som vitner om at Trugstad Gård ligger på landet.
 

Tove Haga
 
Hjemmekos
Tove Hagas kokkekarriere begynte først mange år etter avlagt fagbrev. Tilfeldighetenes spill gjorde at hun skulle få bruk for utdannelsen. Ektemannen Martin arbeidet i reklamebransjen og hadde ofte med seg forretningsforbindelser hjem. Tove ble oppfordret om å dele sine kunnskaper med middagsgjestene. Dette ble oppstarten til hennes kurs i kreativ matlaging som etter 12 år er mer populære enn noensinne, slik at det nå er ett års ventetid for å komme med. Kursene holder hun på det samme kjøkkenet hvor hun alene tilbereder maten til alle sine 5.000 gjester. Hun har riktignok hjelp til potetskrelling med mer og på spesielle dager som 17. mai hvor antall middagsgjester lett kommer opp i ett hundre.
 
Ekteparet har gjort det mange drømmer om. Hoppe av pendlertilværelsen og karrierejaget og erstatte det med beinhard jobbing, dag og kveld, hverdag og helg, i egen restaurant. Ikke nok med det, men Haga har innredet sin egen bolig til serveringssted. Boligen er en del av Trugstad Gård, en halvtimes kjøring fra Oslo, og sju kilometer fra storflyplassen på Gardermoen som lover mye business i kommende år. Martin er odelsgutt til Trugstad som skriver seg fra 1750. Gården har vært i slekten siden 1850. I dag er imidlerid jorden forpaktet bort. Og i fjøset er det stille. De to stabburene på gården er innredet til fire hotellrom hvorav en brudesuite. Hotelldelen er i drift fra mai til oktober. Men det er bespisning som er hovedaktiviteten. Både à la carte og større grupper. Den store privatboligen til Haga er opprinnelig fra 1750-tallet, og er bygget på i flere omganger. Den siste utvidelsen ga rom for bordplass til 40 i tillegg til luftig salong med utgang til terrasse. For tur står nå kjøkkenavdelingen som skal utvides fra å være bare et hjemmekoselig kjøkken ikke særlig mye større enn ditt og mitt, til å omfatte også et proffkjøkken i rustfritt stål.
 
Et av husets mest personlige rom er det som fungerer som bar. Den er dominert av et enormt carambole-bord fra 1902. Carambole er en form for biljard. - Når tidligere studenter fra Norges Handelshøyskole og NTH er blant gjestene, er gleden stor over å finne carambole hos oss. Det er omtrent bare de som kan dette spillet i dag.
 
Hanegal
Selve baren okkuperer bare et lite hjørnet av rommet som ellers domineres av glasskapet med drammeglassene, 232 i alt. De er hovedsakelig souvenirer fra steder hvor Tove har vært gjestekokk. Glassene nyter en aktiv pensjonisttilværelse siden gjestene på gården fritt kan velge hvilket de ønsker avec'en servert i. - Vi har ennå ikke knust et eneste glass. Gjestene synes det er ekstra hyggelig når jeg kan fortelle historien bak hvert glass, forteller fru Haga. Til god hjelp er den lille notisboken hvor hun har tegnet alle glassene og ført inn nødvendige opplysninger.
 
De to har nesten ikke kjøpt noe av interiøret, men bruker arvegods fra tidligere generasjoner. Prydgjenstander og antikviteter preger derfor omgivelsene på Trugstad. De 232 hanene som i antall holder følge med de før nevnte glassene, er imidlertid av nyere dato. Men alle er oppkalt etter kjente personer. - Hanene er livet mitt. De er som meg stolte og sta. Dessuten vakre og fargerike. Dessuten veier de opp for det forhold at jeg kommer fra Hønefoss, er Toves smilende forklaring på samlermanien. - Men jeg har aldri hane på menyen, til det respekterer jeg den altfor mye.
 
Listen over aktiviteter og tilbud på Trugstad Gård er lang: Nesten hver lørdag er det Lørdagskafé. Et populært tiltak for stressede byfolk. Da går det mye av de store kaketallerkenene, i følge Tove. Og det handles flittig i gårdsbutikken som byr på alt fra naboens lefsebakst til dameklær. Pågangen er stor når det gjelder selskapsarrangementer. Konfirmasjonshelger er bestilt helt til år 2002. Brylluper hvor også vielsesseremonien er en del av pakken er et annet produkt med suksess. Gjestene kommer fra 25 ulike nasjoner, mye takket være at Trugstad Gård er oppført som et av få norske hoteller(!) i The Good Hotel Guide som kun baserer seg på anbefalinger. European Society of Happy Cooking er en sammenslutning av hotell/restaurantbedrifter i andre land som samarbeider om mat- og opplevelsesreiser. Deltakerne blir vervet blant gjestene, blant annet hos Tove og Martin Haga.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Knut Bry
 
Oppskrifter fra Tove Haga finner du i Apéritifs Kokebok
Roastbeef av reinsdyr
Fylt reinsdyrstek

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen