Vinduft på internett

Nå er det snart mulig å lukte seg gjennom vinmarkene og produksjonen av vin - mens du surfer over landskapet på internett.
Redaksjonen
01 Juni 2004 - 02:00

En ny dimensjon er på vei inn i internettsurfingens muligheter. Du får ikke bare lyd og bilde, men også duften av vinene du leser om, eller ser produksjonen av.

The Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) har arbeidet sammen med France Télécom om utviklingen av en tilleggsmodul til PCen, kalt Olfacom. Denne kan sende ut aromaer, slik som høy, blomster og frukt. Hemmeligheten ligger i en rekke eteriske oljer som lagres i enheten.

Olfacom ble demonstrert under London International Wine and Spirits Fair i mai. Nelly Blau-Picard, BIVBs eksport-markedssjef, kunne fortelle at France Télécom patenterte konseptet allerede i 1999, og har siden den gang jobbet med teknologien som gjør det mulig å bringe duftkarakterer til brukeren.
- Når så det var gjort sto det bare igjen å finne passende nettsider for denne teknologien, fortalte Blau-Picard.

BIVB utviklet et nettsted som kunne dra nytte av duftformidling. Derfor ble Burgund valgt som område. Eksempelvis kan du klikke på "produksjon av vin" for deretter å se en filmsnutt av arbeidere som laster av kurber med Pinot Noir-druer. Dermed pumpes det ut duft av røde bær, som solbær, samtidig som en stemme forteller deg at den første og viktigste oppgaven er å sortere druene.

- Det er bare de mest grunnleggende dufter som kan overføres, forteller Blau-Picard. Duftområdet for vin er så fragmentert at vi er nødt til å holde oss til de enkleste og mest opplagte.

Demonstrasjonen ble møtt med blandede reaksjoner fra publikums side.
- Den ser ut til å virke OK, sa Steven Meyer-Rassow, som jobber for en vinhandler. - Men det er vel egentlig kun en leke, nesten som en luftrenser...

Meyer-Rassows kollega, Ken Browne, mente at det er meningsløst med en PC som bare kan tilby duft.
- Det er smaken som er viktigst innen vin, og ikke minst, vinturer og -smakinger. Kun duft er bortkastet, sa han.

Olfacom går nå inn i et stadium der produktet skal redesignes. Man vil gjerne gjøre apparatet mindre, samtidig som det skal være mulig å feste det på selve PCen.

Kilde: decanter.com

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her