Vinduft på internett

Nå er det snart mulig å lukte seg gjennom vinmarkene og produksjonen av vin - mens du surfer over landskapet på internett.
Redaksjonen
01 Juni 2004 - 02:00

En ny dimensjon er på vei inn i internettsurfingens muligheter. Du får ikke bare lyd og bilde, men også duften av vinene du leser om, eller ser produksjonen av.

The Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) har arbeidet sammen med France Télécom om utviklingen av en tilleggsmodul til PCen, kalt Olfacom. Denne kan sende ut aromaer, slik som høy, blomster og frukt. Hemmeligheten ligger i en rekke eteriske oljer som lagres i enheten.

Olfacom ble demonstrert under London International Wine and Spirits Fair i mai. Nelly Blau-Picard, BIVBs eksport-markedssjef, kunne fortelle at France Télécom patenterte konseptet allerede i 1999, og har siden den gang jobbet med teknologien som gjør det mulig å bringe duftkarakterer til brukeren.
- Når så det var gjort sto det bare igjen å finne passende nettsider for denne teknologien, fortalte Blau-Picard.

BIVB utviklet et nettsted som kunne dra nytte av duftformidling. Derfor ble Burgund valgt som område. Eksempelvis kan du klikke på "produksjon av vin" for deretter å se en filmsnutt av arbeidere som laster av kurber med Pinot Noir-druer. Dermed pumpes det ut duft av røde bær, som solbær, samtidig som en stemme forteller deg at den første og viktigste oppgaven er å sortere druene.

- Det er bare de mest grunnleggende dufter som kan overføres, forteller Blau-Picard. Duftområdet for vin er så fragmentert at vi er nødt til å holde oss til de enkleste og mest opplagte.

Demonstrasjonen ble møtt med blandede reaksjoner fra publikums side.
- Den ser ut til å virke OK, sa Steven Meyer-Rassow, som jobber for en vinhandler. - Men det er vel egentlig kun en leke, nesten som en luftrenser...

Meyer-Rassows kollega, Ken Browne, mente at det er meningsløst med en PC som bare kan tilby duft.
- Det er smaken som er viktigst innen vin, og ikke minst, vinturer og -smakinger. Kun duft er bortkastet, sa han.

Olfacom går nå inn i et stadium der produktet skal redesignes. Man vil gjerne gjøre apparatet mindre, samtidig som det skal være mulig å feste det på selve PCen.

Kilde: decanter.com

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her