Vinduft på internett

Nå er det snart mulig å lukte seg gjennom vinmarkene og produksjonen av vin - mens du surfer over landskapet på internett.

En ny dimensjon er på vei inn i internettsurfingens muligheter. Du får ikke bare lyd og bilde, men også duften av vinene du leser om, eller ser produksjonen av.

The Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) har arbeidet sammen med France Télécom om utviklingen av en tilleggsmodul til PCen, kalt Olfacom. Denne kan sende ut aromaer, slik som høy, blomster og frukt. Hemmeligheten ligger i en rekke eteriske oljer som lagres i enheten.

Olfacom ble demonstrert under London International Wine and Spirits Fair i mai. Nelly Blau-Picard, BIVBs eksport-markedssjef, kunne fortelle at France Télécom patenterte konseptet allerede i 1999, og har siden den gang jobbet med teknologien som gjør det mulig å bringe duftkarakterer til brukeren.
- Når så det var gjort sto det bare igjen å finne passende nettsider for denne teknologien, fortalte Blau-Picard.

BIVB utviklet et nettsted som kunne dra nytte av duftformidling. Derfor ble Burgund valgt som område. Eksempelvis kan du klikke på "produksjon av vin" for deretter å se en filmsnutt av arbeidere som laster av kurber med Pinot Noir-druer. Dermed pumpes det ut duft av røde bær, som solbær, samtidig som en stemme forteller deg at den første og viktigste oppgaven er å sortere druene.

- Det er bare de mest grunnleggende dufter som kan overføres, forteller Blau-Picard. Duftområdet for vin er så fragmentert at vi er nødt til å holde oss til de enkleste og mest opplagte.

Demonstrasjonen ble møtt med blandede reaksjoner fra publikums side.
- Den ser ut til å virke OK, sa Steven Meyer-Rassow, som jobber for en vinhandler. - Men det er vel egentlig kun en leke, nesten som en luftrenser...

Meyer-Rassows kollega, Ken Browne, mente at det er meningsløst med en PC som bare kan tilby duft.
- Det er smaken som er viktigst innen vin, og ikke minst, vinturer og -smakinger. Kun duft er bortkastet, sa han.

Olfacom går nå inn i et stadium der produktet skal redesignes. Man vil gjerne gjøre apparatet mindre, samtidig som det skal være mulig å feste det på selve PCen.

Kilde: decanter.com

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen