Vodka viktig for svensk eksport

Vodka betyr mye for svensk eksport. Slikt blir det penger av.

Nye tall viser at vodka står for hele 11 prosent av den svenske eksporten innen næringsmiddelbransjen.

I 2006 endte verdien av vodkaeksporten på 4,3 milliarder svenske kroner. Vodka er definert som viktig for svenskene, og våre naboer er ikke fornøyde med at EU nå vuderer å tillate at vodka lages på druer.

I Vin & Sprits konsumentundersøkelse sa 62 prosent av de spurte at korn og poteter var de viktigste råvarene for å lage vodka.

EU-forslag
Undersøkelsen ble gjort i forkant av EUs forslag om en ny lov som gjør det mulig å lage vodka på andre produkter enn korn og poteter.
 
Tilsvarende undersøkelser har blitt gjort i Finland, Estland, Polen og Lettland, og resultatene har stort sett vært de samme. Folk vet hva vodka lages av.

Men når det gjelder andre spritsorters råvarer er disse mindre kjente blant svenskene. At whisky lages av kornprodukter visste 45 prosent av de spurte. 
 
Bare 24 prosent visste at cognac blir laget av druer. Faktisk var det flere som visste at calvados lages av epler. Det visste nemlig 34 prosent av de som ble spurt.

Forventninger
- Det som er tydelig i undersøkelsen er at den svenske forbrukeren forventer at vodka blir laget av kornprodukter og poteter. Jeg mener det er viktig at vi verner om forbrukernes forventninger. Det er ekstra viktig for Sverige, for vodka er et veldig viktig eksportprodukt, sier den svenske landbruksministeren Eskil Erlandsson.

- Jag skal fortsette å jobbe for at definisjonen på vodka blir så tydelig at konsumentene får den varen de forventer når de kjøper vodka i fremtiden. Undersøkelsen forsterker argumentene våre når vi nå skal forhandle med EU, sier Erlandsson i en pressemelding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen