Vodka viktig for svensk eksport

Vodka betyr mye for svensk eksport. Slikt blir det penger av.
Redaksjonen
05 Mars 2007 - 19:51

Nye tall viser at vodka står for hele 11 prosent av den svenske eksporten innen næringsmiddelbransjen.

I 2006 endte verdien av vodkaeksporten på 4,3 milliarder svenske kroner. Vodka er definert som viktig for svenskene, og våre naboer er ikke fornøyde med at EU nå vuderer å tillate at vodka lages på druer.

I Vin & Sprits konsumentundersøkelse sa 62 prosent av de spurte at korn og poteter var de viktigste råvarene for å lage vodka.

EU-forslag
Undersøkelsen ble gjort i forkant av EUs forslag om en ny lov som gjør det mulig å lage vodka på andre produkter enn korn og poteter.
 
Tilsvarende undersøkelser har blitt gjort i Finland, Estland, Polen og Lettland, og resultatene har stort sett vært de samme. Folk vet hva vodka lages av.

Men når det gjelder andre spritsorters råvarer er disse mindre kjente blant svenskene. At whisky lages av kornprodukter visste 45 prosent av de spurte. 
 
Bare 24 prosent visste at cognac blir laget av druer. Faktisk var det flere som visste at calvados lages av epler. Det visste nemlig 34 prosent av de som ble spurt.

Forventninger
- Det som er tydelig i undersøkelsen er at den svenske forbrukeren forventer at vodka blir laget av kornprodukter og poteter. Jeg mener det er viktig at vi verner om forbrukernes forventninger. Det er ekstra viktig for Sverige, for vodka er et veldig viktig eksportprodukt, sier den svenske landbruksministeren Eskil Erlandsson.

- Jag skal fortsette å jobbe for at definisjonen på vodka blir så tydelig at konsumentene får den varen de forventer når de kjøper vodka i fremtiden. Undersøkelsen forsterker argumentene våre når vi nå skal forhandle med EU, sier Erlandsson i en pressemelding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her