Vodka viktig for svensk eksport

Vodka betyr mye for svensk eksport. Slikt blir det penger av.
Redaksjonen
05 Mars 2007 - 20:51

Nye tall viser at vodka står for hele 11 prosent av den svenske eksporten innen næringsmiddelbransjen.

I 2006 endte verdien av vodkaeksporten på 4,3 milliarder svenske kroner. Vodka er definert som viktig for svenskene, og våre naboer er ikke fornøyde med at EU nå vuderer å tillate at vodka lages på druer.

I Vin & Sprits konsumentundersøkelse sa 62 prosent av de spurte at korn og poteter var de viktigste råvarene for å lage vodka.

EU-forslag
Undersøkelsen ble gjort i forkant av EUs forslag om en ny lov som gjør det mulig å lage vodka på andre produkter enn korn og poteter.
 
Tilsvarende undersøkelser har blitt gjort i Finland, Estland, Polen og Lettland, og resultatene har stort sett vært de samme. Folk vet hva vodka lages av.

Men når det gjelder andre spritsorters råvarer er disse mindre kjente blant svenskene. At whisky lages av kornprodukter visste 45 prosent av de spurte. 
 
Bare 24 prosent visste at cognac blir laget av druer. Faktisk var det flere som visste at calvados lages av epler. Det visste nemlig 34 prosent av de som ble spurt.

Forventninger
- Det som er tydelig i undersøkelsen er at den svenske forbrukeren forventer at vodka blir laget av kornprodukter og poteter. Jeg mener det er viktig at vi verner om forbrukernes forventninger. Det er ekstra viktig for Sverige, for vodka er et veldig viktig eksportprodukt, sier den svenske landbruksministeren Eskil Erlandsson.

- Jag skal fortsette å jobbe for at definisjonen på vodka blir så tydelig at konsumentene får den varen de forventer når de kjøper vodka i fremtiden. Undersøkelsen forsterker argumentene våre når vi nå skal forhandle med EU, sier Erlandsson i en pressemelding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her