Yrkesfaglig VM

Norge har et yrkeslandslag med 20 unge norske yrkesutøvere skal i fire dager kjempe mot jevnaldrende i World Skills Competiton eller Yrkes-OL.

Den 26.-29. mai i Helsinki konkurrerer 20 nordmenn under 23 år i sine respektive yrkesfag mot kolleger fra hele verden. World Skills Competition heter verdensmesterskapet i yrkesfag som er en beintøff konkurranse over fire dager med mange oppgaver som skal løses - både som er kjente og ukjente på forhånd. For mat- og drikkefagene er det Heidi E. Ravneng, kokk på Mathuset Solvold, Pål S. Tønnesen, servitør på Hotel Continental og Gudrun J. Eikeland, konditor på Naustdal Dampbakeri. Oppgavene som skal løses er vidt forskjellige.

Blant annet skal Pål presentere en egenkomponert alkoholfri drink, transjere, flambere, lage salat à la minute og servere. Alt foregår i fire ulike restaurantkonspeter. Heidi skal komponere en fireretter etter en forhåndsbestemt mal som også skal tilberedes. Dessuten forberede et koldtbord og en tre retters meny som skal lages helt fra grunnen. Gudrun skal gjennom sukker- og sjokoladearbeid, petit fours og annet søtt.

Hoveddommer for kokk er Svein Magnus Gjønvik. Dorrit Vigsø og Ole Johan Berntsen er meddommere for henholdsvis servitør og konditor. I tiden før konkurransen har de fungert som mentorer for de norske kandidatene. World Skills Competition nyter enorm prestisje i andre land, i Helsinki forventes det 200.000 besøkende og et enormt oppbud av presse fra hele verden.

Her til lands forbigås konkurransen stort sett i stillhet. Og det til tross for at Norge har hevdet seg rimelig godt med i alt 5 gull, 2 sølv og 4 bronse i mekatronikk, frisørfag, elektrofag, blomsterdekoratør, servitørfag og bilfag. Den siste gode plasseringen i mat- og drikkeklassen var Robert Lie som tok en fjerdeplass i 2001 i Korea. Medaljeplass har Norge imidlertid kun fått en gang da Arve Kristiansen tok servitørbronse i 1995.

Her kan du lese mer: www.skillsnorway.no

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen