Rom ble ikke laget på én dag

Pirater, Cuba Libre, iskrem, sukkerrør, iskalde drinker - det er nesten ikke grenser for hva vi forbinder med rom. Tips og oppskrifter får du her.

Hvor navnet egentlig stammer fra er det delte meninger om, men hvordan det sterke, aromatiske brennevinet lages hersker det ingen tvil om.

Og det er ingen som trekker i tvil romens popularitet heller.

Nedenfor har vi samlet en rekke spennende oppskrifter og artikler om rom

Lang historie

Sukkerrørsvin har blitt laget i flere tusen år, aller først i det fjerne Østen, hvor blant annet Marco Polo fikk det servert på sine reiser.

Men det var Christopher Columbus som innførte sukkerrør til de karibiske øyene, hvor brennevinet så dagens lys for førtse gang.

Slaver på sukkerplantasjene fant på 1600-tallet ut av hvordan de skulle lage en alkoholholdig drikk fra et av restproduktene etter sukkerproduksjonen, melasse.

Kvaliteten var den gang langt i fra den utmerkede drikken vi forbinder med rom i dag.

Drikken ble etter hvert populær ikke bare hos slavene, ikke minst i de amerikanske koloniene der de i tiden før revolusjonen i 1776 satte til livs i gjennomsnitt 13,5 liter rom per person, unge som gamle, hvert eneste år.

Les mer om romens historie her

Rom for alle

Uansett hvilken type brennevin du foretrekker, vil du mest sannsynlig finne en rom som passer for nettopp deg.

Du kan finne romvarianter som er helt glassklare, via gylden rom til den virkelig mørke romen som har ligget og godgjort seg i årevis på eikefat. Eller kanskje du liker de krydrete romtypene bedre som en base for dine deiligste drinker eller retter?

De senere årene har det dessuten dukket opp en rekke smaksatte romtyper, som ikke bare er en fabelaktig base for tropiske drinker, men som også ofte serveres godt avkjølt som en shot.

Det er heller ikke uvanlig å se unge som eldre nyte en god, fatlagret rom som en avec i stedet for den tradisjonelle cognacen.

Dette er den beste romen på Vinmonopolet

Vi har testet rom - se testene her

Allsidig og spesiell

Det er ikke bare bak baren du får nytte av denne søte og allsidige drikken, men også dersom du er i det kulinariske hjørnet.

Det er kanskje aller mest i kaker, desserter og konfekt vi finner igjen rom, men også i det karibiske kjøkkenet benyttes det mye rom, ikke minst i marinader.

Hvorfor forsøker du ikke neste gang å bruke litt rom som en smakstilsetning på sauser til grillet kjøtt, eller hva med å glasere grønnsakene?

Her har vi samlet noen gode oppskrifter og drinker med rom, men du finner langt mer i våre forskjellige seksjoner:

Drinker med rom

De beste artiklene om rom

 

Mango mojito

Antall porsjoner

1

Ingredienser

¼ mango
12 mynteblader
2 limebåter evt saften av ½ lime
2 ts sukker
Knust is
Soda
Noen mangobiter til pynt

Fremgangsmåte

Mango, mynteblader, lime og sukker moses sammen med en skje eller muddler i et stort og stødig whisky- eller longdrinkglass.

Fyll opp glasset ¾-fullt med knust is og hell romen over. Rør godt sammen og topp opp med is.

Drinken toppes med sodavann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende).

Pynt med mangobiter og serveres med sugerør.

 

Sendt inn av

Foto: Peder Sogndal

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Grillet ananas med romsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 stor frisk ananas
2 ss sukker til glassering
½ ts malt kanel
75 g usaltet smør
75 g denemerasukker (brunt sukker)
Saft og skall av 1 lime
2 ss mørk rom
 
4 kuler is

Fremgangsmåte

Skjær toppen og  bunnen av ananasen, stil den opp på et skjærebrett og skjær den i båter. Fjern kjernen fra hver båt og del den i 2,5 cm trekantede tykke skiver.

Dryss sukker og kanel på begge sider av ananasen og grill på middels varm grill i 4-5 minutter, til sukkeret er litt karamellisert.

Smelt samtidig smøret på en liten panne, tilsett sukker, saft og finrevet skall av limen. Tilsett rom og rør rundt til sukkeret er smeltet og det bobler til en jevn glasur.

Legg ananasen på tallerkener, hell romsausen over, og server med noen store gode kuler med is.

Flere deilige oppskrifter på frukt og grønt på grillen

Tips: Dersom du ikke har ananas går det også fint an å bruke bananer. Grill bananene med skallet på til de nesten er svarte. Ta av litt av skallet og hell over romsausen.

Herlige desserter på frukt og bær

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Chili Mojito

Antall porsjoner

1

Ingredienser

4 cl Bacardi Superior lys rom
¼ chili
12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av ¼ lime
2 ts sukker

Knust is
Soda
2 chili til pynt

Fremgangsmåte

Ha chili, mynte, lime og sukker i et stort whisky- eller rocksglass og mos (muddle) dette godt sammen med en muddler eller baksiden av en skje.

Fyll glasset med knust is og hell over rom. Rør godt sammen og topp med soda.

Pynt med 2 chili som skal illustrere djevelhorn. Serveres med sugerør.

Les om romens historie her

Tips: Dersom du kan få tak i mynte i bunt er denne den beste, men ikke bruk stilkene da de er bitre.
 
Råvare:

Den beste romen på Vinmonopolet

Sendt inn av

Foto: Fredrik Arff

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Enkel og rask tiramisu

Antall porsjoner

6

Ingredienser

20 fingerkjeks (eller 1 sukkerbrød)

Ostekrem:
3 eggeplommer
3 ss sukker
250 g mascarponeost (eller kremost til baking)
3 eggehviter
¼ ts salt
2 ss konjakk (eller rom)

Til dynking:
2 dl kald espressokaffe
1 dl marsalavin (kan erstattes med sherry eller portvin)

Til servering:
4 ss revet kokesjokolade
1 ss kakaopulver

Fremgangsmåte

Bland eggeplommer med sukker og pisk luftig, tilsett mascarpone og rør glatt.

Pisk eggehvitene stive med en klype salt. Bland eggehvitene og konjakken forsiktig med ostekremen.

Bland kaffe og marsalavin.

Legg et lag med krem i bunnen av en serveringsskål. Dypp fingerkjeksene raskt i kaffeblandingen (pass på så de ikke blir for bløte) og legg dem på kremen.

Legg et nytt lag med krem, deretter et nytt lag kjeks og avslutt med et lag krem.

Dryss revet sjokolade og kakaopulver på toppen og avkjøl ca. 1 time før servering.

Flere lekre kakeoppskrifter

Tips: Hvis du ønsker det lille ekstra kan du ha litt revet sitron- eller appelsinskall i ostekremen.

Tips: Det er ikke noe i veien for å ha litt kakao og sjokolade mellom lagene.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fidel Castro

Ingredienser

4 cl spiced rum (eks. Captain Morgan)
Ginger Ale
lime

Fremgangsmåte

Fyll et longdrinkglass med is og ha i spiced rom. Topp opp med ginger ale.
 
Kryst to båter lime over drinken og ha båtene i drinken. Gni gjerne litt lime langs kanten av glasset.
 
Tips: Her er det viktig at du bruker et amerikansk ginger ale som Schweppes eller Canada Dry da den norske varianten smaker helt annerledes.
 
Råvare:

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Cubanacan

Ingredienser

4 cl Havana Club 3 år
2-3 dråper Angostura bitter
2 cl Lime Cordial
Fyll opp med Ginger Ale

Fremgangsmåte

Bygges direkte i et highballglass. Garner med rips og mynteblader.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Sjokoladekake med ripskrem

Antall porsjoner

12 kakestykker

Ingredienser

Kakebunn
100 g romtemperert smør
125 g sukker
4 stk egg
125 g mørk kokesjokolade
150 g hakkede hasselnøtter
100 g hvetemel
3 ss kakaopulver
2 ts bakepulver

Fyll
250 g frosne rips
100 g friske rips
1 dl mørk rom
3 dl kremfløte
1 stk vaniljestang
2 ss melis

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 grader.

Pisk smør og sukker hvitt.

Skill eggeplommene og hvitene, og pisk hvitene stive.

Smelt sjokoladen over vannbad. Rør den smeltede sjokoladen og eggeplommene inn i smørblandingen.

Ha nøtter, mel, bakepulver og kakao i smørblandingen og vend det inn.

Helt til slutt vendes de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i røren.

Røren helles i en smurt springform og settes i en varm ovn, i 40 minutter.

Kaken avkjøles etter steking.

Kakebunnen dynkes med noen spiseskjeer mørk rom.

Pisk fløten sammen med melis og frøene fra vaniljestangen.

Ha halvparten av bærene i kremen og resten av rommen. Fordel kremen på kaken og sett den på kjøl i minst en time før servering.

Server med resten av ripsen.

Tips: Pynt gjerne med friske rips.

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Illustrasjonsfoto: Havana Club, André de Loisted

Forsiden akkurat nå

Til toppen