Alkohol gir deg bedre sanseoppfatning

Forskere fra University College i London har funnet ut at selv små mengder alkohol kan bidra til bedre vurderingsevne. Spesielt merkbart er dette for kvinner. Det er altså evnen til oppfatning og erkjennelse som forsterkes gjennom alkohol.
Redaksjonen
17 August 2004 - 01:00

Studiet, presentert i 1. august-nummeret av American Journal of Epidemiology, konstaterer at de som drikker alt i fra én til 30 drinker pr. uke gjorde det bedre enn avholdsfolk. Testen ble utført med en rekke parametre for å måle deltakernes interlektuelle kapabilitet.
- Sammenliknet med avholdsfolk hadde de som drikker ett eller to glass alkoholholdig drikk pr. dag lavere risk for dårlig vurderingsevne, uttalte forskerteamet.
 
Testpersoner som nyter alkohol regelmessig, men som likevel ikke hadde drukket den siste uken før testen, fikk bedre resultat enn de som ikke drikker alkohol. Men de gjorde det likevel ikke like bra som den gruppen personer som også hadde drukket hele perioden.
- I forhold til evnen til sanseoppfatning fant vi at regelmessig alkoholinntak kan være å foretrekke fremfor å nyte alkohol kun ved spesielle anledninger.
 
Det er ikke fastlagt om det er alkoholen i seg selv som bidrar til de forbedrede resultatene, eller om det er andre spesielle faktorer som virker inn. Forskerne merket seg imidlertid at de som drikker regelmessig hadde en tendens til å tilhøre en gruppe mennesker med høyere inntekt og bedre utdannelse enn de med totalt avhold.
 
- Moderat inntak av alkohol kan være kjennetegnet for god mental og fysisk helse, og ikke minst for sosioøkonomisk status. Begge er allerede forbundet med gode vurderingsevner, mente forskerteamet. - Alkohol er allerede vurdert som bra for blodomløpet, noe som i seg selv i befolkningen er forbundet med evne til klartenking.
 
Som i alle andre publiseringer av forskningsresultatet oppfordres det som en følge av rapportens konklusjoner ikke til økt inntak av alkohol.
 
Les mer her: Wine Spectator (klikk)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 23. mars

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her