Anti Lepik fra Estland vant årets VM i østersåpning

Anti Lepik fra Estland vant årets VM i østersåpning

Tidligere i sommer tok den rutinerte estiske østersåpneren førsteplassen i Nordisk Mesterskap. Sist helg gjentok han bragden i Irland og kan endelig kalle seg verdensmester. Norge havnet på 7. plass.
29 September 2014 - 14:00

Gjennom flere år har estlenderen Anti Lepik vist en stadig stigende formkurve. Denne helgen viste han resten av østersåpnermiljøet at han nå ligger helt fremst i denne litt uvanlige konkurransegrenen.

I tillegg til å være blant de aller raskeste til å åpne de 30 østersene, fikk han også flest bonuspoeng, noe som gir ham premie for konkurransens beste presentasjon. En dobbeltseier, med andre ord.

Vår egen Heini Petersen måtte innrømme at det blir stadig vanskeligere å hevde seg i verdensmesterskapet. En innrømmelse som sitter langt inne fra en som har lang fartstid innen denne konkurransesporten.

60 år i Irland

I år kunne konkurransen skilte med et aldri så lite jubileum. Helt siden 1954 er denne konkurransen blitt en årlig foreteelse i den irske havnebyen Galway. I løpet av en hektisk høsthelg blir tilreisende fra hele verden fristet med 60.000 friske østers akkompagnert av Guinness, vin og champagne.

 

Nordmann med i det irske mesterskapet

Heini Petersens datter, Maria Brendehaug Petersen, som for tiden studerer i Dublin, var i år med som deltaker i det irske mesterskapet. Der vant Stephen Nolan, mens Maria kom på en god niende plass – og ble premiert med konkurransens peneste presentasjon av de åpnete østersene.

I verdensmesterskapet er det, i motsetning til det norske mesterskapet, ingen finaleomgang. Og siden de enkelte utøverne har vidt forskjellige teknikker når østersene åpnes, og utseendet på presentasjonen vektlegges mye, er det knyttet stor spenning til dommernes avgjørelse. Det er altså ikke nødvendigvis den med raskest åpningstid som vinner.

I en hektisk konkurranse, der de fleste kappes om å bli raskest ferdig med å åpne de 30 østersene, hender det at kniven glipper. Og kommer det blod i østersene, "belønnes" man med 30 straffesekunder for hvert av funnene. I år var det heldigvis ingen som skar seg.

Skallrester er ikke enkelt å unngå når disse lokale østersene åpnes, for kantene er skarpe. Det var derfor på dette punktet, i tillegg til at en del av selve østersene ikke var løsnet fra skallet, deltakerne fikk de fleste straffesekundene notert.

Resultater fra VM i østersåpning 2014

Nr

Navn

Land

Tid

Straff sek

Bonus sek

Totalt

1.

Anti Lepik

Estland

2:51

32

26

2:57

2.

Eamon Clarke

Canada

2:42

40

17

3:05

3.

Jesper Knudsen

Danmark

3:08

44

24

3:28

4.

Hasse Johannesson

Sverige

2:45

76

21

3:40

5.

Xavier Caille

Belgia

2:22

96

12

3:46

6.

Stephen Nolan

Irland

3:00

60

13

3:47

7.

Heini Petersen

Norge

3:20

64

25

3:59

8.

Johann Schlag

Finland

3:26

60

23

4:03

9.

William Young Jr.

USA

3:10

80

25

4:05

10.

Luca Mantovani

Italia

3:46

56

17

4:25

11.

Tomas Hladik

Tsjekkia

3:44

80

24

4:40

12.

Nemo Simic

Sveits

4:11

84

12

5:23

13.

Peter Oreel

Nederland

4:02

114

15

5:41

14.

Hyuma Tojo

Japan

4:49

84

14

5:59

15.

Frankie Wai Kei Ya

Kina

4:16

148

05

6:39

16.

Chan Chee Meng

Singapore

6:11

100

23

7:28

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

 
 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her