Bjørn Svensson gir seg fan ikke
Foto: (Julie H. Amundsen)

Bjørn Svensson gir seg fan ikke

Den kjente kokken Bjørn Svenssons femte restaurant åpner 14.august i Bygdøy Alle i Oslo og heter Fan som rett og slett er svensk for «faen - nå er han her igjen».
28 Juni 2024 - 09:15

Da Bjørn Svensson i fjor høst annonserte at Schlägergården skulle stenge for godt, var det også fordi han hadde planer om å trekke seg tilbake fra den type drift som en Michelin-restaurant innebærer. Etter to tiår og fire restaurantåpninger trengte han en pause. Det ble det altså ikke. Selv om han innrømmer at han strengt tatt hadde trengt en liten pause siden avviklingen av Schlägergården har tatt sin tid og ressurser.

Men 14.august tar han en faen og åpner restaurant nummer fem, Fan i Bygdøy Alle i Oslo.

Han er nesten like spent som andre på hvordan dette blir. Foreløpig er planen som følger: en restaurant med plass til 35 gjester med tillegg av et chambre, som er åpen fire dager i uka. På kjøkkenet blir det sju kokker, en blanding av erfarne og nye krefter, og Bjørn skal fortsatt være kjøkkensjef.

Selve matkonseptet videreføres, med klar Bjørn Svensson signatur, men på et nytt sted.

- Folk kommer til å kjenne seg igjen, mener han, men lover også fornyelse.

Han ser for seg et mer minimalistisk uttrykk, men samtidig med flere detaljer med stor vekt på service og tilbud – å glede gjestene kommer først. Denne innstillingen førte for øvrig til at samtlige fire foregående restauranter alle fikk en Michelin-stjerne. Ingen andre har gjort noe lignende i Norge i hvert fall.

– Vi bygger for dels å gi gjestene noe hyggelig, men også for å utvikle oss som bedrift, slår han fast.

Han skal drive restauranten sammen med Kine Jøndal og Daniel Jung som alle har jobbet sammen siden Fauna-tiden, som var Bjørns andre restaurant. - Det er fint å bytte litt miljø for både ansatte og gjester, mener han.

Nå er trioen tilbake på Solli. Et sted de trives veldig godt. Og som har vært gjennom en voldsom utvikling i deres fravær (Galt ble lagt ned i 2021) med blant annet Sommerro og Ambassaden.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her