Bransje
NÃ¥ kommer smilefjestilsynet

NÃ¥ kommer smilefjestilsynet

Mattilsynet startet året friskt med å besøke de første av til sammen 8000 serveringssteder i Norge i anledning av at smilefjesorningen rulles ut på landsbasis.
Redaksjonen
15 Januar 2016 - 10:00

Ordningen som startet som et pilotprosjekt i Midt-Norge i 2007, gjelder fra 1. januar 2016 for alle landets serveringssteder. Mattilsynets inspektører har som mål å besøke drøyt 8000 bedrifter det første året.

Forbrukerne ønsker ordningen velkommen

VG var på plass da de første hovedstadsstedene ved Karl Johansgate ble testet ut, nemlig Egon Restaurant, TGI Fridays Restaurant, Hard Rock Cafe og McDonald’s Klingenberggaten.

Både Egon og McDonald’s fikk det store smilet, mens TGI Fridays og Hard Rock Café fikk middels karakter (strekmunn).

Smilefjesene deles ut etter hvilke funn som gjøres ifølge Forskrift om offentliggjøring av resultater fra Mattilsynets tilsyn med serveringssteder:

Stort smil: Mattilsynet har ikke funnet brudd på regelverket eller har bare funnet bagatellmessige brudd på regelverket og påpekt dette.

Strekmunn: Mattilsynet har funnet brudd på regelverket og gitt forhåndsvarsel eller fattet nødvendige vedtak.

Sur munn: Mattilsynet har funnet alvorlige eller gjentatte brudd på regelverket og gitt forhåndsvarsel eller fattet nødvendige vedtak.

Serveringsstedet plikter å henge opp smilefjesrapporten godt synlig og i inngangspartiet straks Mattilsynet har levert den. Det gjelder også om bedriften klager på resultatet.

Resultatet publiseres også på Mattilsynets sider.

Men dette er ingen gapestokk, for serveringsstedet får ny vurdering så snart regelverksbruddene er rettet opp.

Dette er bakgrunnen for forskriften

Avdelingssjef i Mattilsynet for Oslo, Asker og Bærum, Marit Kolle, advarer på vg.no mot å falle tilbake til gamle synder, for alle virksomheter hvor Mattilsynet finner feil og mangler under smilefjestilsynet, bør sørge for å gjøre endringer og utbedringer av varig karakter, slik at forholdene også er i orden når vi kommer tilbake på runde nummer to til høsten.

Smilefjesrapporten kommer ellers i tillegg til den ordinære tilsynsrapporten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her