Bytter palmeolje for raps

Findus på sunnere og kortreiste veier.

Fra høsten av kan du spise frityrstekte poteter produsert med skandinavisk kortreist rapsolje i stedet for den omstridte palmeoljen. I hvert fall om du har poteter fra Findus' fabrikk i Tønsberg.

- Vi bytter ut den stadig mer omdiskuterte palmeolje og erstatter denne med et gunstigere alternativ. Det er ingen dramatikk i dette, men mer i tråd med vår konsernpolicy om et sterkere samfunnsansvar knyttet opp mot helse, miljø og å tilfredsstille markedets etterspørsel - samt nye føringer fra Nasjonalt Råd for kost og ernæring om økt bruk av sunnere oljer, skriver marketing director Bent Enoksen i Findus Norge i en pressemelding.

Raps er en gammel kulturplante - dyrket i mer enn 4000 år, og beslektet med kål og kålrot. I motsetning til den langreiste palmeoljen inneholder rapsolje mer av de gunstige en- og flerumettete fettsyrene som vi rådes til å spise mer av.

Oljen som utvinnes fra frøene, har et innhold på kun 7 prosent mettet fett samt at den vil være en positiv bidragsyter av naturlig omega-3. Til sammenligning inneholder palmeolje cirka 50 prosent mettet fett, mens solsikkeolje har ca. 10 prosent mettet fett.

Derfor vil potetprodukter produsert i rapsolje nå fremstå som et sunnere alternativ for kjøkkenet og gjestene som serveres på storhusholdningsmarkedet.

På grunn av fettsyresammensetningen i rapsoljen er denne langt mer flytende enn den fastere palmeoljen. Fritering av potetprodukter i rapsolje gir en mer delikat og gyllenbrun farge. Smaken er den samme gode og tester Findus har utført, kan også tyde på at kjøkkenet får mindre av den typiske "frityr-lukten" ved fritering i rapsolje.

Findus Storhusholdning vil også tilby to varianter rapsolje for bruk i kjøkkenets frityr i løpet av denne høsten, skriver selskapet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen